SOM EN SV'ER: Inga Marte Thorkildsen (SV) følte både stolthet og en klump i magen da hun dro en liten og sårbar lofottorsk over ripa, men viste den stolt fram om bord Bellona-båten «Kallinika» i Lofoten.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SOM EN SV'ER: Inga Marte Thorkildsen (SV) følte både stolthet og en klump i magen da hun dro en liten og sårbar lofottorsk over ripa, men viste den stolt fram om bord Bellona-båten «Kallinika» i Lofoten. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

De liker sunn mat, ikke sølvtøy og pølser

Se hvem av SV-toppene som er mest lik egne velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no): Dagbladet.no har testet fire av SVs toppnavn, for å se hvem som best lever opp til egne velgeres preferanser.

Partileder Kristin Halvorsen, kunnskapsminister og nestleder Bård Vegar Solhjell, nestleder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen ble blindtestet opp mot svarene fra undersøkelsen Synovate har utført for Dagbladet.

Velger billig vin
Undersøkelsen som presenteres i Dagbladet i dag, sier blant annet at SV-velgere:

• Handler på vinmonopolet betydelig oftere enn gjennomsnitts- befolkningen.
• Gjerne gir bøker og vin i gave.
• Sjelden har sølvbestikk i husholdningen.
• Mener sunn mat og fisk smaker godt.
• Helst ikke vil spise for mye pølser.
• Når de kjøper vin til hjemmebruk, velger de oftere enn andre billig vin.
• Når de reiser på ferie til utlandet, foretrekker SV-velgerne å kjøpe flybillett og ordne bestilling direkte med hotellet selv.

Etter å ha svart på sju spørsmål basert på egenskaper som har kommet fram i undersøkelsen, er det klart at toppene i partiet ikke er så altfor langt unna det som er vanlig blant velgerne.

Har sølvtøy
Bård Vegar Solhjell har arvet sølvtøy og Kristin Halvorsen fikk det i bryllupsgave, men verken Lysbakken eller Thorkildsen har sølv i skuffen.

- Jeg har en sølvskje jeg fikk da jeg ble født, med fødselsdatoen bakpå, men den vet jeg vel egentlig ikke hvor er nå, sier Thorkildsen.

Inga Marte Thorkildsen er den knappe vinneren av den uoffisielle SV-duellen om å være mest lik sine velgere, foran nettopp nestleder Lysbakken.

- Jeg har jo ganske god smak da, sier Thorkildsen fornøyd

Sjelden pølser
Ikke bare er hun kvinne, som 64 prosent av partiets velgere. Hun hevder også å spise pølser bare få ganger i året, og sier hun følger velgerne sine i at «sunn mat og fisk er godt».

- Noen tror jeg er en slags helsefrik, men jeg synes sunn mat er bedre. Det er det beste jeg vet, sier Thorkildsen.

I STIL MED VELGERNE: Nestleder Bård Vegar Solhjell,  partileder Kristin Halvorsen og nestleder Audun Lysbakken er som velgerne. Men Solhjells familie spiser mye pølser, hevder han selv. Foto: Berit Roald / SCANPIX
I STIL MED VELGERNE: Nestleder Bård Vegar Solhjell, partileder Kristin Halvorsen og nestleder Audun Lysbakken er som velgerne. Men Solhjells familie spiser mye pølser, hevder han selv. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Også hos partilederen er pølser sjelden kost.

- Jeg spiser det, men det er mye annet jeg foretrekker, sier Halvorsen.

Solhjell hevder å ha en pølseelskende familie, noe som er ulikt for SV-velgeren.

SV-velgerne går ofte på polet, men partileder Halvorsen har frasagt seg ansvaret.
 
- Det er mannen min som går på polet, så her vil jeg ikke svare feil, sier Halvorsen, som bekrefter at de fleste feriebestillinger gjøres personlig.

Høy utdanning
Demografisk er SV-velgerne blant de best utdannede i landet. Hele 70 prosent har høyere utdanning, mot 44 prosent i resten av beholdningen.

Hver fjerde oppgir at de jobber med utdanning og undervisning. Politisk er de fleste entusiastiske på eget partis vegne, men skulle de stemme annet enn på eget parti, ville de fleste gå til Arbeiderpartiet.

De er opptatt av miljøvern, humanitær bistand, og er mer enn gjennomsnittet opptatt av kultur. Bøker er de veldig glade i, og som sine velgere gor alle de fire SV-toppene gjerne bøker eller vin i gave.

SV-velgere foretrekker Dagbladet framfor VG og er svært kritiske til Se og Hør. P2 er favorittkanalen.

NEI, NEI: Dette er ikke mat for SV'ere flest. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
NEI, NEI: Dette er ikke mat for SV'ere flest. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer