- De lo av Jagland foran Arafat

Grete Knudsen holdt pressekonferanse om den utskjelte boka «Basketak».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag lanserer eks-statsråd Grete Knudsen «Basketak», der hun fyrer løs på Ap-topper, og holder i den anledning en pressekonferanse der hun svarte på spørsmål om den utskjelte boka.

- Riktig tidspunkt Hun avviser at tidspunktet for lanseringen har noe med valgkampen å gjøre. Hun sier at Ap fremdeles er hennes parti, og at hun håper at de gjør det godt i valget.

- Det er nå politikk også er på dagsordenen, og aktuelt. For meg er det riktig å skrive om mine opplevelser nå, som jeg har vært igjennom alvorlig sykdom, sier Knudsen.

Hun sier at hun ikke tror at partiet tar skade av boka.

Hun sier at hun, slik hun ser det, har skrevet om en periode som har vært viktig i Arbeiderpartiets historiet.

Sjefene Hun forteller også om de tre som hun fikk som regjeringssjefer.

- Jeg kom aldri på godfot med Gro Harlem Brundtland, jeg opplevde også at hun sa «henne vil jeg ikke ha», forklarer Knudsen, og legger til at forholdet var forretningsmessig.

Hun sier at hun sa ja uten betenkning da hun ble spurt om å bli sosialminister på begynnelsen av 90-tallet.

- Men så delte hun departementet i to, og tok inn Werner Christie som helseminister.

- Jeg har lurt på om det var fordi at hun ikke ville at jeg skulle ha ansvar for et departement som hadde fostervannsdiagnostikk på dagsordenen, sier Knudsen.

Jagland Hun sier at hun fikk et helt annet forhold til Thorbjørn Jagland.

- Jeg opplevde han som visjonær og veldig engasjert i partiarbeidet, selv om det var tydelig at kommunikasjon ikke alltid var hans sterkeste side. Han hadde aldri, slik jeg opplevde det, noen skjult agenda, sier hun.

Hun sier at Jagland hadde en tung periode som statsminister, og at dette brøt ned hans helse.

Hun bruker som eksempel da Jagland tok i mot Arafat, og han som statsminister skulle holde tale på engelsk.

- Da ble det humret rundt bordet, sier Knudsen, og sier at dette var et forvarsel på det som kom senere.

- Stoltenberg vek unna I boka omtales Stoltenberg som konfliktsky og unnvikende. Eks-statsråd Knudsen kritiserer ham for ikke å ha stoppet det hun kaller «muldvarpvirksomhet» mot daværende partileder Thorbjørn Jagland, da de to var i lederstrid på slutten av 1990-tallet.

- Jeg opplevde, at slik Gerd Liv Valla har skrevet i sin bok, at da jeg trengte ham mest, så vek han unna, sier Knudsen om Stoltenberg på pressekonferansen.

- Men jeg må også si at nå i forbindelse med Utøya-saken viste han seg å være varm og nær, og imponerte stort, sier hun.

- Skittkasting mot Jagland I boka beskylder eks-statsråden Karita Bekkemellem for å ha bidratt i skittkastingen mot Jagland ved å fore VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen med negativ informasjon om Jagland.

- LO AV TALEN: Knudsen forteller at da Yasser Arafat var på besøk, og Jagland var ny statsminister og skulle holde tale, så humret folk rundt bordet. Dette bildet er fra Jaglands tid som utenriksminister. 
Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX
- LO AV TALEN: Knudsen forteller at da Yasser Arafat var på besøk, og Jagland var ny statsminister og skulle holde tale, så humret folk rundt bordet. Dette bildet er fra Jaglands tid som utenriksminister. Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Daværende og nåværende justisminister Grete Faremo får gjennomgå fordi hun ifølge Knudsen kjente til at POT (nåværende PST) overvåket Berge Furre, mens han gransket POT.

Knudsen hevder at Faremo snakket usant når hun hevdet at hun ikke visste. Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre omtales også negativt i boka.

- Den raske omvendelsen fra høyremann til arbeiderpartipolitiker var forbløffende lett, skriver Knudsen om Støre, og advarer mot fortsatt rødgrønt samarbeid. Som ny leder for Arbeiderpartiet utpeker hun næringsminister Trond Giske.

Er du bitter?

- Nei, jeg er ikke bitter, svarer Knudsen under pressekonferansen.

- Burde holde kjeft - Ondsinnet sladder, sier Karita Bekkemellem til Aftenposten.

- Hun burde holdt kjeft, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til VG Nett.

- Uten rot i virkeligheten, hevder justisminister Grete Faremo overfor Bergens Tidende.

Parlamentarisk leder Martin Kolberg mener Grete Knudsen må ha «onde hensikter» med boka.

- Grete Knudsen tilhører ikke lenger min vennekrets. I fall hun fortsatt er medlem av partiet, bør kontingenten sendes i retur, skrev Ap-politiker Steinar Gullvåg på sin Facebook-profil i går kveld.