STÅR FRAM Monika Falao Pettersen er den andre tidligere lokallagslederen på kort tid som står fram og forteller om opprettelsen av lokallag for å øke den offentlige støtten til SOS Rasisme.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
STÅR FRAM Monika Falao Pettersen er den andre tidligere lokallagslederen på kort tid som står fram og forteller om opprettelsen av lokallag for å øke den offentlige støtten til SOS Rasisme. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- De lokket oss med penger

Monika (19) forteller at hun ble bedt om å opprette lokallag i SOS Rasisme for å melke mer penger fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Fylkes- kontakten ba oss opprette lokallag på Rygge utenfor Moss, men uten at det skulle være aktivitet. Han lokket oss med at laget ville gi ekstra penger til oss i Moss SOS Rasisme som vi kunne bruke på aktiviteter, sier Monika Falao Pettersen (19).

Hun var 17 år da det skjedde, og stolte på de instruksene hun fikk fra sentralt hold.  I 2008 hevder hun styret i Moss SOS Rasisme ble bedt om opprette et såkalt «papirlag», et lokallag som i praksis bare eksisterer på papiret og brukes for å melke pengestøtte fra staten.

Flere står nå fram Pettersen tok kontakt med Dagbladet etter å ha lest om Fredrikstad-mannen Ken Jackson (54), som 22. mai sto fram i Dagbladet og fortalte at også han bidro til å opprette et «papirlag» på Gressvik samme år.

Ifølge Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) tilfredsstiller ikke slike lag kravene til egen økonomi og demokrati.

Et lokallag utløser mellom 4000 og 5000 kroner i statsstøtte. SOS Rasisme nektet i går å oppgi om de har søkt støtte for Rygge lokallag til Dagbladet.

Avviser kritikk I begge tilfeller var det regionkontakt Bård Frantzen i SOS Rasisme som hevdes å ha bedt dem opprette «papirlag». Han er i dag ansatt på hovedkontoret i Oslo, og er etter det Dagbladet kjenner til aktiv i miljøet rundt kommunistgruppa Tjen Folket. Medlemmer av Tjen Folket besitter flesteparten av de sentrale vervene og best lønnede stillingene i SOS Rasisme.

- Det ble i henhold til alminnelige demokratiske spilleregler oppretta et interimsstyre for Rygge SOS Rasisme, dette er regulert i våre vedtekter, disse er godt kjent av de som gir oss økonomisk støtte, sier Frantzen til Dagbladet.

Frantzen mener det ikke var sammenfallende styrer, men SOS Rasisme vil ikke utlevere årsmøteprotokollene for årsmøtene i 2008 og 2009.

- At Monica kaller det for juks at hun ikke klarte å drive Rygge SOS Rasisme aktivt faller på sin egen urimelighet. Like dumt er det at Monica prøver å skyve ansvaret for sin manglende evne til å drive lokalt grasrotsarbeid over på SOS Rasisme sentralt, sier Frantzen.

- Lokallag på papiret - Frantzen sa spesifikt at dette bare skulle være et lokallag på papiret, det var aldri møter eller lignende, og medlemmene var blant annet folk som var i lokallaget i Moss, sier Pettersen.

Hun var den gang 17 år gammel, og stolte på de opplysningene hun ble gitt.

ØKT STØTTE: SOS Rasisme får mellom 4000 og 5000 kroner i økt offentlig støtte for hvert nye lokallag. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
ØKT STØTTE: SOS Rasisme får mellom 4000 og 5000 kroner i økt offentlig støtte for hvert nye lokallag. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no Vis mer

Våren 2008 skrev skrev hun og flere andre styremedlemmer i Moss under på at de startet lokallaget i Rygge. Denne måneden fikk hun to kontrollbrev fra Fordelingsutvalget, ett som leder i Rygge og ett som leder i Moss.

Rekordstøtte Mange registrerte lokallag i organisasjoner utløser stor støtte fra staten.

De siste åra har antall lokallag i SOS Rasisme eksplodert, fra 84 i 2006 til hele 278 i 2010. Veksten har bidratt til rekordstøtte for SOS Rasisme.

Fordelingsutvalget bekrefter overfor Dagbladet at påstander om opprettelsen av slike «papirlag» blir gransket på vegne av Barne- og familiedepartementet.

Fordelingsutvalget mistenker misbruk av den offentlige støtteordningen og vurderer politianmeldelse av SOS Rasisme.

STOD FRAM: Fredrikstad-mannen Ken Jackson (54) fortalte Dagbladet om hvordan han bidro til å opprette lokkalag på Gressvik samme året, en handling han i dag mener har bidratt til juks med statsstøtte.
STOD FRAM: Fredrikstad-mannen Ken Jackson (54) fortalte Dagbladet om hvordan han bidro til å opprette lokkalag på Gressvik samme året, en handling han i dag mener har bidratt til juks med statsstøtte. Vis mer