- De løp for å komme unna jordmassene, trær knakk som fyrstikker

Tre arbeidere fra Litauen omkom i jordskredet i Sørum. 

MASSIVT RAS: Videoen viser området i Sørum som ble rammet av et massivt jordras torsdag ettermiddag. Tre personer omkom i raset. Video: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUM (Dagbladet): Vitner har sett flere av de litauiske arbeiderne løpe for komme unna det gigantiske jordskredet som trolig tok tre liv i Sørum i Akershus torsdag ettermiddag.

Det opplyser politiets innsatsleder Ketil Lund på ulykkesstedet i formiddag.

HUNDESØK: Politiet søker i formiddag med hunder etter de omkomne i rasområdet. I tillegg til at deler av området er ustabilt, er frost en utfordring i arbeidet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HUNDESØK: Politiet søker i formiddag med hunder etter de omkomne i rasområdet. I tillegg til at deler av området er ustabilt, er frost en utfordring i arbeidet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Skredet ble utløst i en skråning om lag 300 meter fra skogholtet der de seks litauerne jobbet, og de har trolig sett og hørt skredet komme like før klokka 16.

- Trær ligger knekt som fyrstykker der jordmassene traff skogen, beskriver Dagbladets medarbeidere på rasstedet.

Politiet har bekreftet de antatt omkomne er tre menn fra Litauen: 27, 43 og 47 år gamle.

SØK: I formiddag fortsatte søket etter de omkomne i Sørum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØK: I formiddag fortsatte søket etter de omkomne i Sørum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

En av de tre andre arbeiderne som kom seg unna, ble skadd av et tre han fikk over seg.

Rasstedet ligger som et gigantisk, svart gjørmehull i et omfang på om lag 100 dekar, og flere steder minst tre meter dypt.

Krevende og farlig

Norges Geotekniske Institutt (NGI) bistår politiet i planleggingen av søkearbeidet. Senioringeniør Håkon Heyerdahl sier arbeidet er krevende og farlig.

- De som er savnet, ligger i et område som er veldig vanskelig tilgjengelig, og det er et veldig stort volum av skredmasse. Dessuten er det vanskelig å jobbe i kvikkleire som er flytende, sier Heyerdahl til Dagbladet.

Kvikkleire kan, under ytre påvirkning som f.eks. overbelastning eller veldig kraftige vibrasjoner, forvandle seg brått og gå fra å være fast til å bli helt flytende. NGI vet foreløpig ikke hva som forårsaket raset, som er ca. 500 meter langt og 200 meter bredt.

- Det er for tidlig å si, vi vet ikke hva som var forholdene forut for skredet, sier senioringeniøren.

Faste forskrifter

Det fins mye kvikkleire i grunnen på Romerike. Heyerdahl opplyser at det fins faste forholdsregler for å unngå ras.

- Man må ha tilstrekkelig sikkerhet, ikke eksponere leira, og prøve å gjøre forholdene så gode som de etter plan- og bygningsloven skal være, sier geologen.

Han forklarer at dette er en sammensatt vurdering.

- Det er et regnestykke, rett og slett. Man skal regne på skråningen og finne ut om den er stabil nok. I tillegg skal man ta hensyn til naturlige prosesser. Naturlige skred kan f.eks. skyldes erosjon, sier Heyerdahl.

- Vond dag i Sørum

UTRYGG GRUNN: Ordfører Marianne Grimstad Hansen kjører selv daglig på veien som ble rammet av ras i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTRYGG GRUNN: Ordfører Marianne Grimstad Hansen kjører selv daglig på veien som ble rammet av ras i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ordfører Marianne Grimstad Hansen (H) i Sørum besøkte rasstedet i formiddag. Hun er sterkt preget av rasulykken.

- Det er en vond dag for Sørum kommune, sier hun til media.

Hun opplyser at de seks litauiske arbeider drev med uttynning av skog i området.

- Vi er også oppmerksom på at at det pågikk anleggsarbeid i området, sier ordføreren - uten å trekke noen konklusjoner om eventuell sammenheng.

Ordføreren sier hun selv kjører gjennom området jevnlig.

På spørsmål om kommunen har mottatt bekymringsmeldinger, svarer hun:

- Det er noe jeg ikke er kjent med, men vi skal undersøke det. Vi har rutiner for dette.

- Ofte geologer her

Hun sier det er kjent faktum at mye av Sørum kommune er bygd på leirgrunn.

- Vi har ofte geologer på besøk her, sier hun.

Kommunen har vært i kontakt med den litauiske ambassaden i arbeidet med å ivareta de pårørende.

Politiet har ikke funnet spor etter de tre omkomne, og har heller ikke lokalisert en traktor som forsvant i jordmassene.

- Det er svært krevende leteforhold, sier politiets innsatsleder.

Politihunder er i formiddag sendt ut i skredet for å lete.

- Varslet om faren

Sivilingeniør og ekspert på rassikring, Svein H. Stokkebø, sier til Romerikes Blad i dag at han har varslet teknisk etat i Sørum kommune de to siste åra og advart om at dette kunne komme til å skje, seinest for to uker siden, uten å få gehør.

Ifølge Stokkebø har det samlet seg opp store vannmengder som kan sette jordmasser i slik bevegelse, særlig vår og høst.

Stokkebø har jobbet for en grunneier og et gjenvinningsfirma for å få tillatelse til å fylle igjen et dalsøkk, en såkalt ravine, i området.

Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen sier hun ikke kjenner til advarslene. Kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling i Sørum kommune, Marianne Aasen, vil ikke kommentere påstandene og henviser til ordføreren.

Arbeidstilsynet blir rutinemessig koplet inn i alvorlige ulykker på arbeidsplasser.

- Våre folk har vært i kontakt med politiet, og avventer til politiet ber om bistand når de har gjort unna sitt prioriterte arbeid med å finne omkomne. Arbeidstilsynet skal blant bistå i arbeidet med å kartlegge arbeidsforhold, opplyser pressevakt i Arbeidstilsynet sentralt, Per Ole Hernes, til Dagbladet.

JORDRAS: Tre personer ble tatt av det massive jordraset, og politiet opplyser at disse antas å være omkommet. Video: Svein Albertsen Vis mer