Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  De lot ham ligge der og dø

Moren og faren til den innsatte gutten (20) som ble funnet død på cella på Ullersmo fengsel har anmeldt anstalten for å ha sviktet i omsorgen for sønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20-åringen døde på en celle på Ullersmo fengsel natt til lørdag. Fredag ettermiddag fikk han akuttbehandling etter en overdose på fengselet, og ble flyttet til isolatavdelingen. Der ble han funnet død på natta eller neste morgen.

-  De har latt ham ligger der og dø, sier 20-åringens mor til Dagbladet.

Anmelder

Politiet etterforsker dødsfallet, og Helsetilsynet har opprettet tilsynssak mot helsetjenesten ved fengselet. Tirsdag anmeldte den døde guttens foreldre fengselet for grov tjenesteforsømmelse i forbindelse med dødsfallet.

20-åringen har i flere år slitt med rusavhengighet, og med psykiske problemer som følge av dette. I fjor høst ble han dømt til ett år og sju måneders fengsel for et ran og andre forhold. Han hadde sonet åtte måneder på Ullersmo.

Familien er dypt fortvilet etter sønnens bortgang.

-  Det er ubeskrivelig. Som mor til en rusmisbruker har jeg fryktet en telefon med et dødsbudskap, men jeg trodde jeg kunne slappe av når sønnen min var i fengsel. Ullersmo har hatt dokumentasjon på hans psykiske problemer, forteller moren.

Familien er sikre på at sønnen ikke har tatt sitt eget liv. De spør seg hvilket tilsyn sønnen har fått etter at han ble behandlet for en overdose. Familien er også svært kritisk til den informasjonen de har fått av fengselet.

 ANMELDT:  Foreldrene til gutten (20) som døde på cella natt til lørdag har anmeldt fengselet for tjenesteforsømmelse. Foto: Scanpix
ANMELDT: Foreldrene til gutten (20) som døde på cella natt til lørdag har anmeldt fengselet for tjenesteforsømmelse. Foto: Scanpix Vis mer

-  Ingen vil si noe til oss, vi vet ingenting om hva som har skjedd. Ingen har ringt fra fengselet, forteller moren.

Ingen hjelp

I fire år har moren prøvd å få hjelp og behandling til sønnen, uten å lykkes.

-  Det har vært noe jævlige år. Jeg har jobbet og jobbet, men ikke klart å skaffe hjelp til ham hos det offentlige. Han burde ha hatt tvangsbehandling, ikke fengselsstraff.

20-åringens advokat, Elisabeth Grøndahl, beskriver dødsfallet som meget alvorlig.

Granskes internt

-  Dette skal ikke skje, men det har skjedd. Når et fengsel ikke klarer å følge opp med behandling, får det så alvorlige konsekvenser.

Ullersmo fengsel gransker selv dødsfallet internt. Fengselet ønsket i går ikke å gi noen kommentar.