- De lovlydige opplever at de er i mindretall

- Manglende etterforskning av økonomisk kriminalitet fører til flere lovbrudd, sier professor Per Ole Johansen.

VELGER BORT: - På grunn av manglende ressurser ser vi en helt klar trend i at politiet heller velger enkle saker som narkotikaforbrytelser, og at man velger bort kompliserte saker som avansert økonomisk kriminalitet, sier professor ved Universitetet i Oslo, Per Ole Johansen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
VELGER BORT: - På grunn av manglende ressurser ser vi en helt klar trend i at politiet heller velger enkle saker som narkotikaforbrytelser, og at man velger bort kompliserte saker som avansert økonomisk kriminalitet, sier professor ved Universitetet i Oslo, Per Ole Johansen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): — I flere norske finansmiljøer opplever de som følger lover og regler at de er i mindretall, og at de dermed taper i konkurranse mot skurker. Dette svekker tilliten til hele rettsystemet og gjør det mer fristende å bryte lovene selv, sier professor ved Universitetet i Oslo, Per Ole Johansen. Han vil ikke peke på et spesifikt finansmiljø, men sier dette er et gjennomgående problem. Johansen har i en årrekke undervist i økonomisk kriminalitet ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi.

Ny rapport I den nye rapporten «Økonomisk kriminalitet, nordiske perspektiver» viser professoren hvordan økonomisk kriminalitet er i ferd med å true hele den skandinaviske velferdsmodellen. Les hele rapporten her!

I rapporten skriver Johansen at en dramatisk økning i henleggelser av «kapasitetsmessige grunner» og synkende oppklaringsprosent i verste fall kan svekke tillitsrelasjonene i hele samfunnet. I rapporten siterer han etterforskere, som blant annet sier: «For hver sak vi åpner, må vi legge minst 10 andre potensielle til side, for godt!».

Søndag gikk lærer og professor ved Politihøgskolen, Paul Larsson, ut i Dagbladet og sa at «det er ikke likhet for loven i Norge i dag». Han viste til at det er svinnende liten sjanse for å bli tatt for økonomisk kriminalitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer