- De lurer folk med falsk overskrift

En melding om at det var oppdaget en sikkerhetsfeil med forhåndsstemmer fikk tittelen «Beskyttelse av internettstemmer».

-LURERI:  Valgforsker Frank Aarebrot mener Kommunal- og regionaldepartementet lurer folk med falsk overskrift. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
-LURERI: Valgforsker Frank Aarebrot mener Kommunal- og regionaldepartementet lurer folk med falsk overskrift. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uken ble det oppdaget at det var en feil ved krypteringen av forhåndsstemmer over internett.
Noen av krypteringene skal ha vært svært enkle å bryte.  

På torsdag informerte Kommunal- og regionaldepartementet om feilen i en melding som ble lagt ut på valg.no under tittelen «Beskyttelse av internettstemmer».

Denne intetsigende overskriften får valgforsker Frank Aarebrot til å reagere. Han er lite imponert over at departementet opplyser publikum om en potensiell valgskandale på denne måten.

- Lurer folk - Jeg reagerer på at departementet forsøker å skjule informasjon om saken på denne måten. De lurer folk når de legger ut en melding med en slik falsk overskrift, sier Aarebrot til Dagbladet.

Ifølge kommunal- og regionaldepartementet viser logger av dataene at det ikke har skjedd noen uregelmessigheter med stemmene selv om muligheten har vært der. Feilen er rettet og vil ikke få betydning for valgresultatet.

MELDINGEN:  Slik informerer kommunal- og regionaldepartementet om at det er oppdaget en sikkehetsfeil ved forhåndsstemmer over internett. Faksimile: Kommunal- og regionaldepartementet
MELDINGEN: Slik informerer kommunal- og regionaldepartementet om at det er oppdaget en sikkehetsfeil ved forhåndsstemmer over internett. Faksimile: Kommunal- og regionaldepartementet Vis mer

Bare flaks, tror Aarebrot:

- Jeg tror på at det ikke har skjedd noe galt som følge av denne krypteringsfeilen. Sannsynligvis har lykken vært bedre enn forstanden, sier han.

-Presis tittel Kommunikasjonssjefen i Kommunal- og regionaldepartementet Kjersti Bjørgo sier til Dagbladet at hun ikke er enig i kritikken.

- Jeg føler at denne tittelen er ganske presis i forhold til det det handler om. Hadde vi hatt en intensjon om å skjule noe, så har vi bommet, sier hun.

Hun forteller at internettvalgstyret og alle som var med i forsøksprosjektet er blitt varslet, i tillegg til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og at flere medier blant annet teknisk ukeblad og e24 har omtalt feilen.

- Vi har også hatt en stor nettstreamet konferanse om forsøket i dag der krypteringsfeilen ble utførlig beskrevet, sier hun.

Er «beskyttelse av internettstemmer» en dekkende overskrift for en feil i krypteringen av stemmer?

- Jeg synes tittelen er presis. Det er akkurat det det handler om. Jeg tror også at de som er interessert vil lese videre. På nettsiden kommer også første del av teksten opp, der det står at det er en feil, sier hun.

Meldingen er skrevet av fagfolkene som har jobbet med internettvalget og lagt ut av informasjonsavdelingen. Bjørgo er ikke kjent med om statsråden er var kjent med tittelen.

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg tviler på det, sier hun.

Forutsigbar kryptering Teknisk prosjektleder Christian Bull i departementet sier til Teknisk ukeblad at krypteringsfeilen har bestått av at krypteringen har vært for forutsigbare.

- Når du skal kryptere, må du ha tilgang på gode tilfeldige tall. Kontrollen avdekket at de tilfeldige tallene hjemme på folks pc-er slett ikke var så gode. De var tvert imot svært forutsigbare, forklarer han.

Ifølge prosjektlederen ble feilen oppdaget i 18-tiden tirsdag og utbedret kl. 21.30. Forhåndsstemming over internett har vært et prøveprosjekt i 12 kommuner, og 44 000 stemmer skal ha hatt en for dårlig kryptering.