Eldrebedrageri i Oslo:

- De lurer seg inn, og tapper visakortet til eldre personer

Meldinger fra over hele Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Personer som ringer på hos deg i Oslo-området og som utgir seg for å være fra et TV-selskap, kan være personer du ikke skal slippe inn.

Politiet i Oslo melder at de har fått flere meldinger torsdag om såkalte eldrebedragerier.

- Vi har fått meldinger om personer som har tatt kontakt på adressen til eldre og utgitt seg for å være fra et TV-selskap. På en eller annen måte har de lurt til seg visakortet til de eldre personene mens de har vært på bopel. I etterkant har de tappet kontoene deres, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Marita Aune, til Dagbladet.

Oppfordrer til å varsle

Politiet har fått inn tre meldinger om slike bedragerier i kveld, blant annet fra Grefsen og Sognsveien.

- Det som er litt dumt er at meldingene kommer fra over hele byen, så vi har ikke noe spesifikt område å jobbe mot, sier Aune, som håper at folk kan varsle sine eldre familiemedlemmer om bedrageriene.

Dagbladet har tidligere skrevet om eldrebedragerier som likner på virksomheten politiet forteller om. Tidliere har særlig Asker og Bærum-politiet slitt med slike saker. Da har personene utgitt seg for å være fra TV-selskapet Get.

- Sakene fra Asker og Bærum likner veldig på det som skjer i Oslo nå, sier Aune i Oslo-politiet.

Politiet i Midtre Hålogaland skriver 21.40 på Twitter at en eldre dame i går ettermiddag ble oppsøkt av en mann som sa han var fra TV-selskapet og skulle sjekke TV-en.

Mannen ble beskrevet som av nordafrikansk utseende og kvinnen sa at han snakket gebrokkent. Han var svært pågående i forsøket på å slippe inn.

- Hun var smart nok til å ikke slippe ham inn, sier operasjonsleder Anne Karlsen, som forteller at de ikke ellers har fanget opp liknende tilfeller i politidistriktet.

Birthday.no

Asker og Bærum-politiet hadde i juli opprettet til sammen 17 saker på personer som enten var dømt for eldrebedrageri, eller som satt varetektsfengslet.

Politiet, ved Hanne Gulbrandsen, sa den gang til Dagbladet at gjerningspersonene finner de eldre gjennom nettstedet birthday.no.

- De ringer, sier det er noe galt med TV-en eller modemet deres, og gjør en avtale om å komme hjem til dem for å se på dette. Da er de der på mellom 20 og 30 minutter, sa politiførstebetjent Gulbrandsen til Dagbladet.

- Det kommer folk som dette tilbake til vårt distrikt gang på gang. De eldre må bare si nei til reparasjon på telefonen og de må ikke gi noen bankkortet sitt. En kalkulator er ikke en bankautomat, og en telefon er ikke en bankautomat, sier hun.

Dagbladet tar kontakt med operasjonsleder i Asker og Bærum politidistrikt, som opplyser om at de med jevne mellomrom rykker ut til slike saker, men at de ikke har fått meldinger om noen eldrebedragerier i dag.