STOR LYSTENNING:  Over 60 personer fra det lokale idrettslaget møtte opp da julehuset i Laukvik i Lofoten ble tent 1. desember i år. Foto: Privat
STOR LYSTENNING: Over 60 personer fra det lokale idrettslaget møtte opp da julehuset i Laukvik i Lofoten ble tent 1. desember i år. Foto: PrivatVis mer

- De lurte på hva slags kveiler jeg hadde i sikkerhetskontrollen

Sten «toppløsgeneral» Hansen fra Lofoten hentet spesiallagde lyslenker fra Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du pynta huset utendørs til jul? Send ditt bilde merket kodeord «julehus» til 2400 eller på e-post til julehus@dagbladet.no.

KONKURRANSEUTGANGSPUNKT:  Julepynting startet med en konkurranse med naboen. Foto: Privat
KONKURRANSEUTGANGSPUNKT: Julepynting startet med en konkurranse med naboen. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Dette julehuset, i den lille bygda Laukvik i Lofoten, er pyntet med hele 185 meter filippinske og norske lyslenker. På verandaen og gelendrene ønsker både reinsdyrfigurer og bjeller jule velkommen.

SLEDE:  Hansen er også selvutnevnt toppløsgeneral og arrangerer toppløsaking i bygda hvert år. Foto: Privat
SLEDE: Hansen er også selvutnevnt toppløsgeneral og arrangerer toppløsaking i bygda hvert år. Foto: Privat Vis mer

- Det starta med at jeg og en kamerat konkurrerte om hvem som hadde mest pynt på huset for ti år siden. Jeg er er lam i venstre arm etter en trafikkulykke, så han var flinkere til å få opp mer lys. Men han naboen flytta for mange år siden, så jeg har mest pynt i bygda, sier Sten «Toppløsgeneral» Hansen.

Stoppet i flykontroll Siden har det «balla på seg» , og blitt mer pynt for hvert år. Elektrikernaboen har hjulpet Hansen, så alt er symmetrisk og profesjonelt gjort, forklarer han. I huset er Hansen alenepappa til ei jente på seks år og gutt sju.

LYSMESTEREN:   Sten «Toppløsgeneral» Hansen styrer lysene i dette huset. Foto: Privat
LYSMESTEREN: Sten «Toppløsgeneral» Hansen styrer lysene i dette huset. Foto: Privat Vis mer

- En del av pynten henger oppe hele året. I år brukte jeg og naboen to dager for å få opp resten. I høst var jeg på Filipinene hvor jeg fikk laget lyslenker som var akkurat 27 meter, slik at de gikk rundt verandaen. De lurte veldig på hva slags store kveiler jeg hadde i kofferten i sikkerhetskontrollen. Da jeg sa det var julebelysning til huset bare flirte de.

JULEPYNT:  Stjerner i vinduene og grøn lyslenge langs taket. Foto: Privat
JULEPYNT: Stjerner i vinduene og grøn lyslenge langs taket. Foto: Privat Vis mer

Hansen mener 50 prosent av lysgleden er at ungene synes det er artig. Spesielt i helgene smiler skuelystne barn opp mot huset.

LYS: Lyslenker finnes rundt hele huset.  Foto: Privat
LYS: Lyslenker finnes rundt hele huset. Foto: Privat Vis mer

- Ungene mine synes det er veldig stas, og forteller på skolen om dagen julehuset åpnes. I år gikk over 60 personer fra Laukvik idrettslag julemarsj 1. desember da vi hadde den offisielle lystenningen.

Toppløskjøring I tillegg til å spre julelysglede ble Hansen utnevnt til «toppløsgeneral» er for fire år siden. Etter å ha blitt inspirert av en tysk konkurranse, og utfordret av en toppløskjørende venninne, inviterte Hansen til toppløsaking i bygda. Av de rundt 450 innbyggerne, akte 20 personer første året, mens 500 tilskuere kom og så på.

REINSDYR:  Reinsdyr er plassert i tur og orden på gelenderet. Foto: Privat
REINSDYR: Reinsdyr er plassert i tur og orden på gelenderet. Foto: Privat Vis mer

Året etter møtte 1000 tilskuere opp.

- Det er VM i toppløsaking. Alt er gjort med humor, og vi måtte ha noen fine titler. Kompisen er oppmuntringsdirektør.

Hva som er artigst, av lyspynting og toppløskjøring, er han imidlertid usikker på.

- Det er to vidt forskjellige ting, men toppløsaking er «steikanes» artig. Jeg får masse positiv respons på julehuset også. Enten så liker folk det eller så misliker de det sterkt. Jeg har ikke gjort det fordi jeg er fascinert av USA, men fordi ungene synes det er artig. Også blir kraftlaget veldig glad for at jeg holder på.