IKKE TO, MEN MANGE: De siste bildene tatt av dvergplaneten Ceres, viser at det ikke er to flekker som lyser opp, men mange små. Foto: NASA
IKKE TO, MEN MANGE: De siste bildene tatt av dvergplaneten Ceres, viser at det ikke er to flekker som lyser opp, men mange små. Foto: NASAVis mer

De lyse flekkene krymper, men det gjør dem ikke mindre mystiske

Nye nærbilder av dvergplaneten gjør ikke forskerne stort klokere. Nå ber NASA vanlige folk om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I takt med at romsonden Dawn gradvis nærmer seg dvergplaneten Ceres, kan det nesten virke som de mystiske lyse flekkene som ble oppdaget i mars i år, rett og slett krymper.

Det som så ut til å være en lys flekk, og deretter to store flekker, viser seg nå nemlig å være et område bestående av flere, mindre lysende flekker.

Reflekterende materiale Nye bilder av dvergplaneten, som ble tatt den 16. mai, og offentliggjort rett før helga, bekrefter nettopp dette. Bildene er tatt på bare 7200 kilometers avstand, og er det nærmeste romsonden har kommet Ceres.

Men heller ikke disse nye bildene gjør ekspertene stort klokere.

- Den intense lysstyrken fra disse flekkene kommer av at det reflekteres sollys fra et svært reflekterende materiale på overflaten - muligens is, sa Christopher Russell, som er fremste forskeren i Dawn-prosjektet, som foregår ved University of California i Los Angeles da bildene ble offentliggjort.

Ønsker forslag NASA har på sine nettsider nå invitert vanlige folk til å komme med forslag om hva flekkene kan være, eller bestå av.

«Er det en vulkan? Er det en stein? Er det is? Er det salt? Er det varm kilde? Eller er det noe helt annet?», spør NASA.

ØNSKER FORSLAG: Kan du gjette hva de lyse flekkene på Ceres består av?, spør NASA på sine nettsider. Foto/Illustrasjon: NASA
ØNSKER FORSLAG: Kan du gjette hva de lyse flekkene på Ceres består av?, spør NASA på sine nettsider. Foto/Illustrasjon: NASA Vis mer

Ceres ble oppdaget allerede i 1801, og ligger mellom Mars og Jupiter. Den er en av fem dvergplaneter som er anerkjent av NASA.

Ceres er tidligere blitt omtalt som den store kandidaten for å lete etter liv andre steder i solsystemet. Den er ikke særlig større enn delstaten Texas i USA, men kan ha hatt et stort hav og potensial som hjem til utenomjordiske organismer.

NASA selv beskriver den som en planet på fosterstadiet.

Nær sola Dvergplaneten har tidligere fått oppmerksomhet fordi observasjoner har vist at den frigir vanndamp i verdensrommet.

Ceres er nesten helt rundt. Og denne formen, kombinert med størrelsen og den beregnede massen, sier at den har svært lav tetthet. Det betyr at den kan ha store mengder is under den støvete og skitne overflaten av leire.

- Forskjellen mellom Ceres og andre isete objekter i solsystemet, er at den ligger nærmest sola av sola av alle, har Dawn-forsker, Julie Castillo-Rogez tidligere uttalt.

Og mantraet i letingen etter liv andre steder er «følg vannet». For flytende vann er en helt nødvendig forutsetning for alt liv, som vi kjenner det her på jorda.

TIDLIGERE BILDER: Dette bildet av Ceres ble tatt av Dawn den den 19. januar i år. Her kan de se ut som det er to flekker som lyser opp. Foto: NASA/Scanpix
TIDLIGERE BILDER: Dette bildet av Ceres ble tatt av Dawn den den 19. januar i år. Her kan de se ut som det er to flekker som lyser opp. Foto: NASA/Scanpix Vis mer