- De lyver

FROGNER (Dagbladet): - De lyver. Jeg forteller sannheten. Slik konkluderte drapstiltalte Kristin Kirkemo Haukeland etter å ha blitt konfrontert med opplysninger fra venner som knytter henne til drapene og attentatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Kirkemo Haukeland ble utsatt for et hardkjør da hun onsdag måtte ta plass i vitnestolen på tredje dagen. Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, konfronterte henne med hva venner og bekjente av Kristin har sagt i politiavhør, og ga Kristin på den måten en forsmak på hva som vil skje seinere i saken når disse personene skal vitne. En ekstorpedo som Kristin snakket med bare en ukes tid etter den angivelige drapsplanleggingen fant sted, hevder at Kristin har sagt at tre personer skulle tas av dage.

Stemmer ikke

- Det har jeg ikke sagt. Jeg bare spurte ham om han ville gjøre en slik jobb, svarte Kristin i retten.

Kameraten som var sammen med Kristin da hun kjøpte pistoler i Molde, har sagt at Kristin ringte ham for å kvitte seg med våpen etter drapene. - Det stemmer ikke, svarte Kristin kort.

Steinar Wiik Sørvik foreholdt henne i retten onsdag en rekke vitneutsagn som knytter henne både til trippeldrapet og til attentatene. Kristin har hele tida hevdet at hun ikke har noe med dette å gjøre.

- Det du forteller, er altså hele sannheten? spurte Wiik Sørvik retorisk.

- Ja.

- Så hvis mange andre har en annen virkelighetsoppfatning enn deg, misforstår de eller lyver de? spurte Wiik Sørvik.

- De lyver, svarte Kristin med klar stemme.

Wiik Sørvik foreholdt også Kristin at to av hennes venner har sagt at hun har flere personligheter.

- Så hvis de kommer hit og sier at det er «en snill Kristin, en slem Kristin og enda en Kristin»...

- Da er det deres oppfatning, men jeg har ikke flere personligheter, avbrøt Kristin ham.

Insinuerte tilpasning

Advokat Steinar Wiik Sørvik presset også Kristin hardt i forbindelse med magasinet som er funnet i en settekasse hjemme hos Lars Grønnerød. Politiet mener at dette magasinet satt i det ene drapsvåpenet. Lars har ikke kunnet gi noen forklaring på hvordan det havnet i leiligheten som også Kristin hadde nøkler til.

- Er det du som har plantet magasinet? spurte Wiik Sørvik.

- Det har jeg ikke gjort, svarte Kristin spisst.

I retten har Kristin forklart at hun ikke hadde nøkler til Lars' leilighet fra 17. mai til 28. mai 1999.

- I de første avhørene sa du ingenting om at du i en periode ikke hadde nøkler til Lars' leilighet. Det kom først fram etter at politiet foreholdt deg at det var funnet et magasin hos Lars, sa Wiik Sørvik.

- Jeg har aldri puttet noe magasin hjemme hos Lars, svarte Kristin.

- Det kan se ut som om du har tilpasset forklaringen din etter hvert som du fikk nye fakta på bordet, insinuerte Wiik Sørvik.

- Nei, det har jeg ikke gjort, svarte Kristin.

Vil ikke lyve

Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, påpekte at Kristin i ulike avhør har kommet med flere unøyaktigheter om hva som skjedde på juleselskapet og om hva som var grunnlaget for gårdstvisten.

- I retten i går sa du at du ikke hadde det med å lyve, begynte Sulland.

- I alle fall ikke overfor for folk som betyr noe for meg, avbrøt Kristin.

- Betyr retten noe for deg? spurte Sulland.

- Det betyr noe at jeg sitter her, svarte hun kort.

HARDKJØR: Forsvarer Steinar Wikk konfronterte Kristin Kirkemo Haukeland med hva venner og bekjente av henne har sagt i politiavhør, og ga på den måten en forsmak av hva som vil skje seinere i saken når disse personene skal vitne.