Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De må få strengeste straff

- Drap på barn må straffes med den strengeste straffen. Jeg ber det norske rettsvesenet ta hensyn til ofrene: La oss få slippe å risikere å møte gjerningsmennene på gata som 30-åringer, sier Ada Sofie Austegard (36) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk mammaen til åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen det endelige svaret på at politiet hadde tatt datterens brutale drapsmenn. Sammen med sin ektemann Hans Christian (45) har hun gjennom en egen stiftelse engasjert seg sterkt for å styrke barns rettsvern og beskyttelse mot volds- og sexforbrytere.

Ingen hevn

- Jeg krever ikke noen hevn. Men som mor til ett av drapsofrene ber jeg om at det blir tatt hensyn til de drepte jentene. I ren og skjær respekt for oss som mennesker ber jeg om at drapsmennene får streng straff.

- Det må ikke bli sånn at den dagen Stine-mor skulle hatt lappen, så kunne gjerningsmennene komme kjørende forbi og hilse, sier Ada Sofie Austegard.

Ekteparet føler en sterk lettelse over at drapssaken er løst - men de tenker samtidig svært mye på familiene til de to drapsmennene.

- Både drapsmennenes nærmeste og vi som mistet våre barn er like uskyldige ofre som de drepte jentene, sier Hans Christian.

- Vi håper at drapsmennenes familier blir tatt vare på i en situasjon som sikkert må fortone seg som sjokkartet, sier ekteparet.

Mors mistanke

Mammaen til Stine Sofie har helt siden jentene ble drept flere ganger uttalt at hun trodde at to unge gutter sto bak drapene.

- Du vet, jenter i den alderen synes det er så stor stas med russen og ungdommer litt opp i tenårene, sier Ada.

Da pressekorpset klokka 17.00 i går ettermiddag fikk orientering fra kriminalsjef Arne Pedersen om arrestasjonene og siktelsene, hadde ekteparet visst om gjennombruddet i nærmere ett døgn.

Sammen med de øvrige pårørende ble Ada Sofie og Hans Christian tirsdag kveld i dypeste hemmelighet innkalt til møte på Sentrum politistasjon i Kristiansand.

Der møtte de for første gang kriminalsjef Arne Pedersen. Han redegjorde for de siste resultatene fra DNA-prøvene og forberedte familiene på at det kunne komme snarlige pågripelser.

Fant to kniver

Hans Christian forteller at natta ble spesiell.

- Jeg våknet klokka 03.30. Fikk ikke sove lenger, sier han.

Mens kona Ada Sofie har bearbeidet sorgen gjennom arbeidet med Stine Sofies private stiftelse, har Hans Christian tilbrakt mye tid i Baneheia, også med metallsøker. I forståelse med politiet har han saumfart store deler av området på jakt etter mulige spor som kunne vært oversett.

I myra like ved åstedet fant han to gamle kniver som dessverre ikke var drapsvåpenet.

- Jeg har hatt mange stille stunder der oppe i Baneheia, forteller Hans Christian Brekke.

- Det er mange måter å reagere på. Vi har begge følt at vi måtte gjøre noe, være i aktivitet, i disse månedene, sier han.

Etter at beskjeden om arrestasjonene kom føler ekteparet seg satt tilbake akkurat dit de var under den omfattende leteaksjonen i mai.

Skal følge rettssaken

- Vi føler at vi igjen er satt utenfor oss selv, sier de.

Ekteparet er fast bestemt på å følge rettssaken.

- Ja, den skal vi følge. Hver dag. Vi har vært så involvert i dette at vi skal følge saken ut av rettsvesenet. Ikke minst for at vi skal se disse gjerningsmennene. Vi er forberedt på at det kan bli sterkt, sier Ada Sofie og Hans Christian.

I første omgang reiser familien på ferietur til utlandet. Allerede i morgen forlater de hjemmet i Grimstad for å dra på en tur som ble planlagt før drapsmennene ble arrestert.

- Vi trenger å få litt avkobling nå, sier Hans Christian.

Ekteparet ønsker å rette en inderlig takk til alle som har støttet dem på forskjellige måter i denne vanskelige tida - spesielt takke Asbjørn Hansen i Kripos og Ragnar Ringvoll hos Kristiansand-politiet.

SORG OG SAVN: Ada Sofie Austegard og mannen Hans Christian støtter hverandre under leteaksjonen.