ALENE PÅ JOBB: Her på operasjonssentralen til Nordre Busklerud i Hønefoss satt politioverbetjent Lill Heidi Tinholt alene på jobb og tok i mot de første nødmeldingene fra Utøya. Til fagbladet Politiforum forteller hun at hun måtte prioritere å varsle sine kolleger framfor å ta i mot de desperate telefonene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ALENE PÅ JOBB: Her på operasjonssentralen til Nordre Busklerud i Hønefoss satt politioverbetjent Lill Heidi Tinholt alene på jobb og tok i mot de første nødmeldingene fra Utøya. Til fagbladet Politiforum forteller hun at hun måtte prioritere å varsle sine kolleger framfor å ta i mot de desperate telefonene. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- De må ha hatt et helvetes mareritt, der de løp for livet

Politioverbetjent Lill Heidi Tinholt var alene på jobb operasjonssentralen og tok i mot de første nødtelefonene fra Utøya. Nå snakker hun ut i fagbladet Politiforum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politioverbetjent Lill Heidi Tinholt startet på jobb på politiets operasjonssentral for Nordre Buskerud politidistrikt klokka 15.00 den 22. juli i år.

Overbetjenten, som til vanlig har ansvar for analyse og etterretning i politidistriktet, jobbet alene på operasjonssentralen denne dagen.

Til siste utgave av fagbladet Politiforum forteller hun om de svært dramatiske første minuttene etter massakren på Utøya.

«Hvem skal jeg ta?» Hun hadde fått med seg bomben som hadde gått av i Regjeringskvartalet, men visste lite om hvordan arbeidsdagen straks skulle utvikle seg. Helt til nødtelefonene begynte å renne inn.

- Å sitte i den situasjonen der er en optimal øvelse i stressmestring. På panelet blinker alle linjene. Jeg tenker «hvem skal jeg ta?» Mannskapet må jo ut, og de som allerede er ute skal betjenes, så de samtalene blir prioritert framfor 112-anrop, sier Tinholt til Politiforum.

Samtidig som hun måtte få opp bemanninga og få ut folk, renner telefonene inn. Innimellom tar Tinholt og kolleger som har kommet for å bistå i mot samtaler fra ungdommer på Utøya for å få en situasjonsrapport.

- De er livredde. Det å være så kort med dem, for å høre hva som skjer og hvor gjerningsmannen er, det gjør noe med meg. Men jeg er nødt til å holde fokuset oppe, selv om det er helt forferdelig å høre på dem. De må ha hatt et helvetes mareritt, der de løp for livet, sier hun til Politiforum.

Vanskelig å tolke Hun forteller til bladet at det var vanskelig å tolke den første telefonen fra Utøya.

- Den første telefonen jeg får der jeg blir gjort kjent med hva som skjer på Utøya, er gjennom en telefon som settes over fra AMK, sier operasjonsleder Tinholt.

- For å være ærlig, synes jeg det er veldig vanskelig å tolke innholdet. Jeg sitter og hører på en samtale mellom en operatør og en ungdom som er kjemperedd. Ungdommen snakker om skyting.

Til slutt må hun bryte den første telefonen for å ta flere.

- I den neste samtalen får jeg et større bilde. Det er snakk om en mann i politi-uniform med automatvåpen, som går rundt og skyter på Utøya.

Dagbladet kommer med mer.

MOTTOK DEN FØRSTE TELEFONEN: Politioverbetjent Lill Heidi Tinholt ved Nordre Buskerud politidistrikt tok i mot den første nødmeldinga fra Utøya 22. juli. Foto: politiforum
MOTTOK DEN FØRSTE TELEFONEN: Politioverbetjent Lill Heidi Tinholt ved Nordre Buskerud politidistrikt tok i mot den første nødmeldinga fra Utøya 22. juli. Foto: politiforum Vis mer