HENTET UT OMKOMNE: Mannskapet på et Sea King redningshelikopter fra 330-skvadronen gjorde den dsytre jobben med å hente ut en av de omkomne i ettermiddag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HENTET UT OMKOMNE: Mannskapet på et Sea King redningshelikopter fra 330-skvadronen gjorde den dsytre jobben med å hente ut en av de omkomne i ettermiddag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

- De må ha kjørt feil

Lokalkjente Andre Holten, som var med på redningsaksjonen, beskriver å rafte på ulykkesstedet som å hoppe ut av et fly uten fallskjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mange erfarne raftere og kajakkpadlere fra Sjoa-området ble tilkalt for å være med på redningsaksjonen i dag. Andre Holten, som har lang erfaring fra Heidal rafting, satt på tunet på Sjoa vandrerhjem da han fikk høre om ulykken der fire personer omkom.

Sammen med flere fra blant annet Røde Kors ble han først sendt ut til området rundt Nybrua overfor Ridderspranget.

- Det første jeg tenkte da jeg kom opp der, var at her må de ha kjørt feil. Man setter ikke utfor i det området, sier Holten.

Snakket med ukrainer
- Det er som å hoppe ut av et fly uten fallskjerm. Området er ikke raftbart. Vannet forsvinner rett under en stein, og det er en 20 meter høy foss.

Overfor Ridderspranget møtte teamet en av ukrainerne, som kom gående ut av skogen.

- Dette var en stund etter ulykken, så han var veldig rolig. Vi tok tak i ham da han ville gå videre, sannsynligvis for å lete etter de andre. Han snakket bare russisk, men vi fikk kommunisert med tegnspråk, og han forklarte at de hadde vært 13 personer, sier Holten.

Hentet omkommet
De fikk mannen ned til samlingsstedet for redningsarbeidet på Leirflaten,der flere av de overlevende ble tatt hånd om.
Holten var med på å hente opp de tre båtene, som var såkalte katarafter med plass til to personer, fra elva. De lå nede i et dypt gjel der vannet forsvinner inn under en stein, rett overfor Ridderspranget.

Etter å ha sikret seg mot å gli i den voldsomme strømmen i elva, var også Holten med på å hente opp en av de omkomne fra sjøen.

- Vi visste allerede før vi kom opp at det neppe var noe å gjøre noe med, og det er ubehagelig. Vi har trent på dette mentalt og praktisk, og stiller opp når vi hører om dette. Dette er veldig tragisk, og en grusom ulykke, sier Holten.

Mange deltok En stor mengde frivillige deltok i redningsaksjonen. Kajakkfolk og raftere ble plasser ut nedover hele elva for å se etter om det kom flere nedover.

VAR MED I AKSJONEN: En ukrainer signaliserte til Andre Holten at 13 personer hadde vær i elva da det gikk galt. Foto: THOMAS RAMSUS SKAUG
VAR MED I AKSJONEN: En ukrainer signaliserte til Andre Holten at 13 personer hadde vær i elva da det gikk galt. Foto: THOMAS RAMSUS SKAUG Vis mer

Båtene som ukrainerne brukte, var såkalte katarafter. Det var imidlertid ikke båtene eller noe av det andre utstyret som var problemet, forklarer Holten.

- Det er ingen som drar ned her med vilje. Elva er rolig øverst, men plutselig er du rundt en sving, og så er det point of no return.

Holten vet ikke om ukrainerne har vært her før.

- Hvis de hadde bodd her, hadde de raskt fått høre at det var alt for farlig, sier han.

KUNNE IKKE REDDES: Fire døde mennesker måtte hentes opp fra Sjoa.
KUNNE IKKE REDDES: Fire døde mennesker måtte hentes opp fra Sjoa. Vis mer