Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Sverige

- De må snakke med Sverigedemokraterna. Det er farlig å overse velgerne

Sentrale norske politikere strides om veien videre for Sverige etter valgthrilleren.

ENORM FRAMGANG: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson føler seg som en valgvinner med nær 18 prosents oppslutning for sitt parti.
Foto: Anders Wiklund/TT/NTB Scanpix
ENORM FRAMGANG: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson føler seg som en valgvinner med nær 18 prosents oppslutning for sitt parti. Foto: Anders Wiklund/TT/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ikke noe styringsdyktig alternativ i dag uten Sverigedemokraterna. Moderaterna må snakke med SD fordi vi snakker om et parti med nesten 18 prosent. Det er farlig å overse velgerne, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

STOCKHOLM: Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, var svært fornøyd da han talte på partiets valgvake. Video. Expressen Vis mer

Det er nærmest dødt løp mellom blokkene, med et stort Sverigedemokraterna i midten, etter gårsdagens valg i Sverige.

Sentrale norske politikere debatterte spørsmålet «hvem skal styre Sverige?» under morgenens «Politisk kvarter» på NRK.

- Grumsete

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Frp synes det er vanskelig at SD har nazistisk bakgrunn fra 80-tallet, men ikke så vanskelig at de mener partiet bør isoleres.

- Hovedproblemet er fortida Sverigedemokraterna har. Den er veldig grumsete. Det er en utfordring. Samtidig må det respekteres at velgerne i Sverige er alvorlig bekymret for innvandringen. Det er noe de etablerte partiene har valgt å overse. SD har en tvilsom opprinnelse, men de forsøker å rydde opp og kvitte seg med folk som har ekstreme synspunkter, sier Limi.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Høyres Henrik Asheim advarer også mot å late som SD ikke eksisterer. Da sier man samtidig at partiets velgere er annenrangs.

- SD er et parti vi ikke har i Norge. Istedenfor å orientere seg mot Nato, orienterer det seg mot Russland. Jeg tror ikke det er mange svensker som vil orientere seg mot Russland. Partiet har ikke rett på innflytelse selv om det har 18 prosent, men Alliansen kan ikke si at det blir regjeringsskifte uansett, uten å snakke med Sverigedemokraterna, sier Asheim.

- Eneste vei til makt er løftebrudd

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng mener vi nå står overfor «testen på om Alliansen går fra valgløftene sine dagen etter valget» eller at Sverige får en blokkoverskridende regjering. Alliansepartiene har alle lovet å holde seg langt unna SD.

- Den eneste vei til makta for Moderaterna nå er løftebrudd. SD er Sveriges tredje største parti, og det er ikke en selvfølge at de skal i regjering. Over 80 prosent av svenskene har ikke stemt på partiet, sier Stenseng.

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, tror det vil bli vanskelig for flere av alliansepartiene å imøtekomme SDs sterke krav på innvandringsområdet.

- I norsk sammenheng er det vanskelig å overse et parti som har 18 prosents oppslutning, men i Sverige er det mer komplisert, sier Arnstad.

Den nåværende regjeringa i Sverige, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, har ikke nok mandater til å danne regjering på egen hånd.

De må derfor søke støtte hos Vänsterpartiet. Først da ligger den rødgrønne blokka an til å få 144 mandater.

Den borgerlige blokka, den såkalte Alliansen, har på sin side 143 mandater. Da må Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna gå sammen om å samarbeide.

I Riksdagen - Stortinget i Sverige - er det 349 plasser. Først onsdag blir 300 000 stemmer som ennå ikke er talt opp tatt ned i regnskapet. Det kan bli utslagsgivende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!