De mange mysteriene i ubåt-thrilleren

Kommer det svar i dag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden ubåt-alarmen gikk torsdag i forrige uke har den svenske skjærgården utenfor Stockholm blitt undersøkt med lupe etter det som mistenkes å være en ubåt fra et fremmed land. Hva den svenske Försvarsmakten vet og ikke vet er ennå uklart.

Senere i dag skal forsvarssjef Sverker Göranson orientere pressen om siste nytt.

Følg pressebriefen og ubåtjakten i vårt Nyhetsstudio.

I kjølvannet mens de jakter en mulig ubåt har det dukket opp mange mysterier og flere spekulasjoner:
 
Ubåtbildet: Det kornete bildet tatt en 27 år gammel mann ble på mange måter startskuddet for ubåtjakten. Det har ikke vært fastslått at bildet viser en ubåt, men det er omtalt som sannsynlig.

I går innrømmet det svenske forsvaret at de løy om posisjonen for bildet. Försvarsmakten la fram et kart med tre områder der bildet skal ha blitt tatt og to andre posisjoner hvor det skal ha blitt rapportert mulig undervannsaktivitet. Men posisjonen for ubåtbildet var feil. Forsvaret beklaget at de la fram feil posisjon og forklarer det med at de ikke ønsket å gi en eventuell motstander et fortrinn.

- På pressekonferansen i går burde jeg ha vært tydeligere med at jeg oppga en omtrentelig posisjon og ikke den eksakte, sa kontreadmiral Anders Grenstad.

Er det en ubåt?: Försvarsmäkten omtaler letingen som en etterretningsoperasjon i Stockholms skjærgård etter det de beskriver som en «trolig fremmed undervannsvirksomhet, en formodentlig farkost».

Forsvaret holder kortene tett til brystet og det er uklart om de har konkludert med at finnes en ubåt eller om de har klart for seg hvor den kommer fra.

På et pressemøte tidligere i dag forklarte statsminister Stefan Löfven det på denne måten:

- Det er Forsvaret som håndterer dette. Så lenge de ikke kan si hva det, er det rart om jeg kan si hva det er, sa han.

Er en eventuell ubåt russisk? Russerne har verken bekreftet eller avkreftet noe offisielt, men de har heller ikke fått noen offisielle anklager mot seg. En sikkerhetskilde i det russiske forsvarsdepartementet avviste i går at russerne har noen ubåt i svensk farvann.

- For å lette på spenningene i Østersjøen og spare pengene til svenske skattebetalere, vil vi anbefale å finne forklaringer hos den nederlandske marinene, sa kilden til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Nederland avviser Det nederlandske forsvarsdepartementet avviste overfor VG i går at de hadde noen ubåt liggende i den svenske skjærgården.

Mistenkelig russisk «moderskip» Det er blitt spekulert i om den russiske oljetankeren «NS Concord» er et mulig moderskip og en følgebåt for en russisk ubåt.

Skipet har ligget og duppet utenfor svenskekysten, men i internasjonalt farvann i flere dager. Kapteinen om bord avviser at de er et kamuflert krigsskip. I en pressemelding skriver rederiet Novoships leder Jurij Tsvetkov at de er «smigret over den økende oppmerksomheten fra svenske og internasjonale medier», men at det ikke er noe uvanlig med bevegelsene.

Professor Logachev Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» la ut fra St. Petersburg lørdag kveld. Skipet er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen, og skal være spesielt godt egnet for «vanskelige forhold».

Svenske forvsarsmyndigheter sa i går at  skipet satte kursen mot Gdansk, men posisjonen er ikke bekreftet. Skipet er tilknyttet det amerikanske selskapet Sound Ocean Systems, som hører til i Redmond i Seattle i den amerikanske delstaten Washington vest i USA.

- Vi er et markedsselskap som prøver å finne muligheter for eierne, og vi har omtrent ikke operert det skipet på fem år. Det har gjort mange oppdrag for russiske myndigheter i det siste, sier direktør Ted Brockett til Dagbladet.

Hva skjer hvis russerne har vært uanmeldt i Sverige? Konsekvensene av en russeravsløring blir nok ikke et militært angrep tilbake fra svenskene, men heller en kjølig tone i tida framover.

Admiral Jan Reksten, som tidligere har ledet Det norske undervannsbåtvåpenet, tror konsekvensene blir politiske dersom det viser seg å være en ubåt fra Russland.

- Jeg har vansker med å se hva en kan tjene på en slik operasjon, risikoen for at det kan gå galt er for stor. Hvis det hadde vært muligheter for en stor gevinst, da kunne man forstå risikoen, sier Reksten til Dagbladet.

Den mystiske mannen i havgapet Søndag meldte Dagens Nyheter om den mystiske, svartkledde mannen som ble fotografert vassende mellom Sandön og det militære området på Korsö. Mannen var mistenkt for å ha noe med ubåtoperasjonen utenfor Stockholm å gjøre, og skulle ifølge ryktene være alt fra en dykker til en hemmelig agent. Sikkerhetspolitiet (Säpo) og den militære etterretningstjenesten (Must) ville ha tak i mannen. I går fikk svenske TV4 tak i mannen.

Han viste seg å være en svensk hobbyfisker som heter Ove, er pensjonist og bosatt i Stockholmsområdet.

Hvor langt kan svenskene jage? Dersom svenskene får ferten av det mener er et fremmed fartøy på svensk jord kan de forsøke å stanse den, også med makt. Dersom det oppstår en forfølgelse til vanns er den magiske grensa 22 kilometer utenfor svenskekysten, forklarer den den tidligere ubåtjegeren Göran Frisk overfor Aftonbladet.se.

- Man her rett til å stoppe den inntil 22 kilometer fra land. Etter dette lar man som hovedregel ubåten reise videre, sier Frisk til avisa.