Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De med egne meninger «får svi på pungen»

På tross av at Oslo bystyre har vedatt full åpenhet, er lærerne redde for å snakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lærere frykter konsekvensen av å utale seg offentlig. Det kommer fram i en undersøkelse Dagbladet.no har gjort.

Dagbladet.no har kontaktet de fleste lærerne i Oslo, og bedt dem svare på spørsmål om sin egen hverdag. Vi har fått svar fra 200 lærere fra over 90 forskjellige skoler. 

Nesten samtlige ønsker å være anonyme. De fleste begrunner dette med at de frykter represalier. 

- Vi har munnkurv

«Vi deltar sjeldent fordi vi må gå tjenesteveien med våre kritiske innspill. Vi har fått munnkurv, slik tolker jeg i hvert fall signaler som har kommet fra kommunens ledelse,» skriver en ungdomskolelærer.

En annen skriver at det er «farlig» å kommentere skolehverdagen offentlig.

Andre forteller at det å komme med kontroversielle utalelser offentlig kan få konsekvenser for ansettelsesforholdet.

- Blir betalt for å tie

BETALT FOR Å TIE: Ansatte som utfører «ordre» uten å stille spørsmålstegn ved noe som helst blir honorert. På en måte blir vi alle betalt for å tie.», skriver en ungdomskolelærer. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
BETALT FOR Å TIE: Ansatte som utfører «ordre» uten å stille spørsmålstegn ved noe som helst blir honorert. På en måte blir vi alle betalt for å tie.», skriver en ungdomskolelærer. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

«Jeg ønsker å være anonym! Dette begrunner jeg med at lærere i Oslo blir lokalt lønnet etter såkalt «trynetilegg». Min oppfattning er at lærere som har egne meninger som går på tvers av Utdanningsetaten i Oslo får «svi på pungen». Ansatte som utfører «ordre» uten å stille spørsmålstegn ved noe som helst blir honorert. På en måte blir vi alle betalt for å tie.», skriver en annen ungdomskolelærer. 

Utdanningsetaten avviser at de har gitt munnkurv til noen, og i en e-post til Dagbladet.no skriver direktøren at alle ansatte i Oslo kommune har rett til å uttale seg offentlig på egne vegne om spørsmål knyttet til eget fag- og arbeidsområde.

Oppfordrer til åpenhet

- Dette gjelder selvsagt også lærerne og fremgår av de kommunale retningslinjene for ytringsfrihet. Lærere som ikke kjenner sine rettigheter, må ta det opp med sin rektor, sier direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen.

I et skriv som Utdanningsetaten har sendt ut til alle rektorne i forbindelse med Dagbladet.nos undersøkelse gjentar direktøren dette standpunktet:

Til alle rektorer!
Vi er kjent med at Dagbladet har henvendt seg til lærerne i Osloskolen og bedt dem besvare noen spørsmål. Utdanningsetaten har ikke noe med denne undersøkelsen å gjøre, men ble klar over undersøkelsen fordi flere rektorer har tatt kontakt om hvordan de skal forholde seg.

Det er opp til den enkelte lærer om hun/han ønsker å besvare spørsmålene. Vi viser ellers til vedlagt link til
rundskriv 16/2007 om Ansattes ytringsfrihet og vedlagt etiske regler.

image: - De med egne meninger «får svi på pungen»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media