De mektigste

Kristin Halvorsen, Åslaug Haga, Sylvia Brustad og Bjarne Håkon Hanssen forvalter de største pengesekkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Kristin Halvorsen har nå det direkte ansvaret for landets samlede inntekter og utgifter. Budsjettet hun overtar etter Per-Kristian Foss er basert på samlede inntekter i 2006 på 921 milliarder kroner og utgifter på 670 milliarder kroner. Differensen på 250 milliarder kroner settes inn på oljefondet.

1670 milliarder

I tillegg er Halvorsen øverste bestyrer av oljefondet på om lag 1335 milliarder kroner. Det er beregnet å vokse med anslagsvis 335 milliarder neste år til 1670 milliarder.

Det betyr at den første kvinnelige finansminister i norsk historie, og den første SV-er i denne posten, vil styre årlige billioninnteker og et fond som snart er på flere tusen milliarder kroner.

Likevel blir det hennes oppgave å forklare hvorfor vi ikke kan bruke for mye på alle gode formål. Det var derfor ikke helt uten en viss munter skadefryd avtroppende finansminister Per-Kristian Foss i går viste henne sitt symbolske pengeskrin under nøkkeloverleveringen.

-  Dette er gullmynter. Men det er sjokolade inni. Det kommer stunder da du kan ha behov for spise litt av dem. Fire prosent i året skulle passe, sa Foss med henvisning til handlingsregelen for bruk av oljekroner.

Utstrakt selvstyre

 Men Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga er heller ikke snau. Kommunenes samlede inntekter i 2006 er beregnet til å bli over 255 milliarder kroner. Åslaug Haga ønsker utstrakt kommunalt selvstyre. Men som distrikts- og kommunalminister har hun det øverste ansvaret for forvaltningen av over en kvart milliard kroner i året.

 Arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen har også makt. Hans departement regner med å bruke om lag 222 milliarder kroner neste år. Men 210 av dem er utgifter til folketrygden.

  Sylvia Brustad har som helse- og omsorgsminister et mer direkte ansvar for de 102 milliarder kroner som er foreslått til helse og omsorgstiltak. Hun blir ansvarlige for sjukehus, psykisk helse og folkehelse. Hun får og ansvar for den helsetjenesten som finansieres av kommunene selv.

 SVs Øystein Djupedal vil som kunnskapsminister kunne rutte med et årlig budsjett på opp mot 60 milliarder kroner, mens forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal styre Forsvarsdepartementets drøyt 30 milliarder kroner.

STYRER PENGEBINGEN: I går inntok Kristin Halvorsen rollen som bestyrer av en av verdens største pengebinger, fordelt etter innbyggertallet.
MEKTIG: Distrikts- og kommunalminister Åslaug Haga.
MEKTIG: Arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen.
MEKTIG: Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.