<strong>FORDUMS STORHET:</strong> Barking og Dagenham er en gammel industristorhet på kull og Ford-biler. Det er forblitt et arbeiderklassesamfunn som har slitt med å holde tritt med de enorme endringene i verden. For de lokale Musaly Ivy (76) og Jean Albisse (71) har innvandring og EU mye av skylda. De vil ut. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORDUMS STORHET: Barking og Dagenham er en gammel industristorhet på kull og Ford-biler. Det er forblitt et arbeiderklassesamfunn som har slitt med å holde tritt med de enorme endringene i verden. For de lokale Musaly Ivy (76) og Jean Albisse (71) har innvandring og EU mye av skylda. De vil ut. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

De mener selv de bor på den verste plassen i Storbritannia og «ingen» vil bli i EU

For mange har EU-kampen blitt et spørsmål om fattig eller rik. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARKING (Dagbladet): - David Cameron er rik. Alt er svindel. Vi skal stemme ut.

Musaly Ivy (76) og Jean Albisse (71) sitter på en blå benk midt i gågata med utallige salgsboder i sentrum av den østlige London-forstaden Barking i fylket Essex.

Det er bare tre kvarter med undergrunnen fra sentrum av verdensmetropolen og finanssenteret London og hit. På noen måter er det som å komme til en annen verden.

Selvfølgelig var det bedre før

Brexit

  • Torsdag holder Storbritannia folkeavstemning for å avgjøre om landet skal forbli EU-medlem eller gå ut av samarbeidet.
  • Det vil i så fall være første gang noen melder seg ut av EU.
  • Det har nærmest vært dødt løp på meningsmålingene den siste uka, men bli-sida har fått et lite hopp i løpet av de siste dagene.
  • Eksperter og politikere har advart kraftig mot både økonomiske og politiske konsekvenser hvis britene melder seg ut.

Barking er multietnisk og multinasjonalt. Ikke bare var det populært for arbeidsinnvandrere fra India og Pakistan på 60- og 70-tallet. I 2015 er det også en stor andel EU-borgere som har kommet hit.

- De tar jobbene våre. Vi har ikke sjans. Sønnen min går arbeidsledig nå. De sier at vi har det bedre nå, sier Jean Albisse, som lever på offentlig pensjon og har bodd 50 år i Barking.

- Selvfølgelig var det bedre før! Mye har endret seg, men ikke til det bedre. Vi pleide å ha folk som ryddet gatene her, sier hun.

De to pensjonistene har akkurat gjort unna matvarehandelen. I trillebagen og den grønne gjenbruksposen har de grønnsaker kjøpt hos innvandrerne som driver salgsbodene.

- Det er bare tull alt sammen. Uansett om vi som stemmer for å forlate EU på torsdag vinner, finner de en eller annen måte å svindle og ljuge seg til å bli, sier venninna Musaly.

<strong>UT:</strong> Tom Spence (64) er soleklar i sin sak. Han vil ut av EU. Torsdag går britene til urnene i folkeavstemningen der meningsmålingene viser nærmest dødt løp, men et lite flertall for de som vil bli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UT: Tom Spence (64) er soleklar i sin sak. Han vil ut av EU. Torsdag går britene til urnene i folkeavstemningen der meningsmålingene viser nærmest dødt løp, men et lite flertall for de som vil bli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Alle familiemedlemmer og alle de kjenner skal stemme ut på torsdag, sier damene. Ved sist valg stemte de to kvinnene også på det høyrepopulistiske Uavhengighetspartiet (UKIP).

- Jeg hadde ikke fordommer før, men jeg har det nå, sier Albisse.

Det er et sinne å spore hos kvinnene som gjenspeiler seg i hele distriktet Barking og Dagenham.

Storbritannias verste sted å bo

I den årlige trivselsundersøkelsen gjort av eiendomsselskapet Rightmove i fjor, ble distriktet utpekt som det verste stedet å bo i Storbritannia.

24 000 innbyggere på 130 forskjellige plasser ble intervjuet, og Barking og Dagenham kom verst ut på både sikkerhet, samfunn, naboskap og vedlikehold. Det er også statistisk det fattigste området i London.

<strong>FLERKULTURELT:</strong> Det kryr av innvandrerbutikker og i Barking. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FLERKULTURELT: Det kryr av innvandrerbutikker og i Barking. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Frustrasjonen gjenspeiler seg også i EU-spørsmålet. En meningsmåling gjort av lokalavisa Barking and Dagenham Post viste at 67 prosent av innbyggerne ønsket Brexit - britisk utmelding av EU. Ganske spesielle tall når landssnittet ligger på 44 prosent, og området er Labour-bastion, et av de mest bli-vennlige i kampanjen.

Da The Guardian-kommentator Polly Toynbee deltok på et folkemøte med distriktets svært populære representant i underhuset gjennom 20 år, Margaret Hodge, fikk hun seg en overraskelse.

Etter å ha snakket med publikum om hverdagslige problemer gikk EU-vennlige Hodge over på Brexit-spørsmålet. Velgerne ble rasende. Av de omkring 50 oppmøtte, fant Toynbee to stykker som var for å bli i EU.

- Brexit-kampanjen har en populistisk apell, og mange av tilhengerne er de som har havnet i bakleksa og føler seg forledet av en styrende elite. Klassesystemet i Storbritannia spiller selvfølgelig inn her, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Aldri stemt før nå

De eldre kvinnene som stemte UKIP ved parlamentsvalget i fjor er kanskje de mest åpenbare Brexit-velgerne under torsdagens folkeavstemning, men hva med innvandrerne og de unge?

- Jeg kom hit i 1968 og har aldri stemt før. Nå skal jeg stemme, og jeg skal stemme for ut, sier Jazz Sinjh til Dagbladet.

<strong>FORSTAD:</strong> Londons forsteder er som mellomstore norske byer. I Barking bor det drøyt 80 000 mennesker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORSTAD: Londons forsteder er som mellomstore norske byer. I Barking bor det drøyt 80 000 mennesker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Sinjh har indisk bakgrunn og har drevet et bilverksted i Barking i 28 år. Nå sier han at han omtrent lever fra hånd til munn.

- Jeg betaler skatt. Dette er hjemmet mitt og jeg bruker pengene mine her. Slik er det ikke med mange av de som er her nå. Dette er et fantastisk land, og selvfølgelig må vi stemme ut, sier Sinjh.

- Lønna er katastrofal

- Jeg har ikke snakket med noen som har kommet innom som sier de ikke skal stemme ut. Jeg har ikke møtt ett eneste menneske som sier de vil stemme for å bli, sier Tom Spence.

Den 64 år gamle tatovøren driver studioet Tattoo World i Barkings hovedgate. Han snakker villig vekk samtidig som han tatoverer en rose på skulderen til Sharon Johnson (46). En av de viktigste sakene i valgkampen er det offentlige helsesystemet i Storbritannia, som sysselsetter tusener av arbeidsinnvandrere og EU-borgere.

- Kona mi jobber i helsevesenet. Hun går tolv timers skift og lønna er katastrofal, sier han.

<strong>FOR:</strong> Det finnes også de som er for at Storbritannia skal bli i EU. Her en mann utkledd som astronaut utenfor den britiske parlamentsbygningen. &nbsp;Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FOR: Det finnes også de som er for at Storbritannia skal bli i EU. Her en mann utkledd som astronaut utenfor den britiske parlamentsbygningen.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er det rette å gjøre å melde seg ut. Både fordi jeg selv har en liten bedrift og fordi jeg var i live da vi meldte oss inn i det europeiske økonomiske samarbeidet i 1973, men jeg fikk ikke velge. Nå har jeg et valg og jeg skal stemme ut. Jeg stoler ikke på myndighetene, sier Spence.

Ung motstand

Unge briter blir sett på som en viktig velgergruppe for bli-kampanjen når britene går til urnene torsdag. De er generelt mer vennligstilt til EU enn eldre. For Alice Harvey (22), som sitter i tatoveringssjappa og ser mor Sharon bli tatovert, er situasjonen en annen.

- Jeg stemmer ut. Definitivt. Alle jeg har snakket med skal stemme ut. Vi må stå på vårt og gi flere valgmuligheter for oss selv og barna våre, sier hun.

- Jeg har en venninne som gikk på universitet og satt igjen med 45 000 pund i gjeld, mens studenten ved siden av fra Tyskland ikke hadde noe. Hvorfor er det rettferdig?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer