Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De mest trendy navnene

Sara og Mathias på topp i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se hvor mange du deler navn med her.

(Dagbladet.no): Kalte du den nyfødte Sara eller Mathias så er du ikke alene. 545 jenter fikk navnet Sara i fjor, det topper jentelista foran Thea, Emma, Julie, Nora, Ida, Emilie, Ingrid, Anna og Sofie.

Trenden med korte jentenavn med a-endelse har holdt seg en stund nå, melder SSB. Sara var det mest populære jentenavnet også i 2002. Thea var vinner i 2006 og rykket nå altså ned til 2007.

Sara er et hebraisk navn og betyr fyrstinne eller prinsesse. Det er et gammelt navn som lenge var helt ute av listene. Fra om lag 1970 vokste populariteten langsomt, men sikkert, til toppen ble nådd i 2002. Emma, Julie, Nora og Ida er alle navn som har holdt seg i teten en stund. Størst økning de senere årene har Leah, Linnea og Ella.

Bibelske guttenavn

Hele 477 smågutter fikk navnet Mathias i fjor, men Jonas ligger like bak på annenplass på guttelista, 470 gutter fikk det navnet.

Navnet Mathias har gresk opprinnelse og betyr Guds gave. Som så mange av dagens populære navn, lå det i dvale i mange år før det rundt 1980 begynte å røre på seg. I 1999 kom Mathias inn på ti på topp-lista, og i 2003 var det for første gang årets navn.

Jonas, Markus og Alexander, som kommer på de neste plassene, ligger også stabilt i teten. Først på 5. plass finner vi en nykommer, Lukas, som sammen med Noah og Elias er av de guttenavnene som har vokst mest i popularitet de siste årene.

TRENDSETTER: Sarah Jessica Parker er mest kjent for serien Sex og Singelliv. Nå er navnet på trendtoppen i Norge. Foto: Scanpix
TRENDSETTER: Sarah Jessica Parker er mest kjent for serien Sex og Singelliv. Nå er navnet på trendtoppen i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

På de neste plassene følger Kristian, Magnus, Elias, Emil og Henrik.

Gamle navn blir som nye

Jørgen Ouren, navneforsker hos SSB, forteller at navns popularitet går i bølger. Veldig mange av dagens navn ble nesten ikke brukt for 50 år siden, mens de for 120 år siden var ganske populære. Så da om lag en tredjedel av jentene på slutten av 1800-tallet hadde korte navn som slutter på a eller ah, er det ikke underlig at dette er trenden nå. Andelen av denne typen navn steg i 2007 til 35 prosent, det høyeste noensinne.På samme måten er det med bibelske guttenavn. De var veldig populære på 1800-tallet før de forsvant utover 1900-tallet. 23 prosent av guttene har navn som vi finner igjen i Bibelen.

Andreas, Thomas og Martin er de navnene som har falt mest siden 2002. Silje, Ida og Stine blir stadig mindre populære blant foreldrene til småjentene.

Hvis vi slår sammen absolutt alle mulige skrivemåter av Mohammad, blir dette det mest brukte guttenavnet i Oslo. På landsbasis kommer Mohammad likevel ikke lengre opp enn en 53. plass.

Wilma og William

Det er veldig vanlig at nordmenn tar etter Sverige og kopierer trendene der. Wilma og William toppet blant naboene våre i fjor, foran Lucas og Maja. Se svenskenes navnevalg her.

Hos danskene topper Mathilde og Mikkel foran Emma og Lucas.

image: De mest trendy navnene

• Norges vanligste navn er derimot Anne og Jan, ikke veldig trendy i 2008.

UNG OG TRENDY: Matias Faldbakken har mange små navnebrødre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media