FÅR BETALT FOR Å LYTTE: Takanobu Nishimoto leier seg selv ut for å lytte til de som trenger noen å snakke med. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
FÅR BETALT FOR Å LYTTE: Takanobu Nishimoto leier seg selv ut for å lytte til de som trenger noen å snakke med. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

De middelaldrende mannfolka reiser Japan rundt for å lytte til kvinner. Mot 85 kroner i timen

Du kan leie en «ossan» - en mann mellom 45 og 55 år - for 85 kroner i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De middelaldrende mannfolka reiser Japan rundt for å lytte til kvinner. Mot betaling

Du kan leie en «ossan» - en mann mellom 45 og 55 år – for 10 dollar i timen.

Å ha noen som kan lytte til deg har blitt business i Japan. Nå kan du leie en såkalt «ossan» - en middelaldrende mann i midten av 40- eller 50-åra – for å lytte til deg, eller bare være med deg.

85 kroner i timen

For 85 kroner i timen reiser Takanobu Nishimoto og hans mannsterke gruppe på 60 andre middelaldrende menn rundt i Japan for å lytte, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det store flertallet som benytter seg av tjenesten, er kvinner.

MØTE: Her møter Takanobu Nishimoto (t.v.) en av sine klienter for å snakke. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
MØTE: Her møter Takanobu Nishimoto (t.v.) en av sine klienter for å snakke. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

«Fra ensomme pensjonister til japanske skolejenter med knuste drømmer», benytter seg av tjenestene Nishimoto tilbyr, ifølge AFP.

- Personene som leier meg, ber meg bare om å holde dem med selskap i en time eller to, hovedsakelig for å lytte til dem, sier Nishimoto til nyhetsbyrået.

Nishimoto, selv 48 år gammel, fikk ideen for fire år siden og forteller at tanken den gang var å forbedre inntrykket av «menn på min alder». Nå treffer 48-åringen, motekoordinator av yrke, et sted mellom 30 og 40 klienter hver måned, på deltid.

- For meg er denne tjenesten mer en hobby enn noe annet, sier Nishimoto.

«Hikikomori» - sosial isolasjon

Om tjenesten 48-åringen tilbyr kan hjelpe til med å redusere antall unge japanere som sliter med sosial isolasjon, er uvisst. Fenomenet «hikikomori» er begrepet som blir brukt om det man antar er rundt én million japanere som isolerer seg fra verden utenfor boligen deres, ifølge BBC.

BETALER FOR Å SNAKKE: 24 år gamle Nodoga Hyodo er en Nishimotos klienter. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BETALER FOR Å SNAKKE: 24 år gamle Nodoga Hyodo er en Nishimotos klienter. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Selv tror Nishimoto at hans klientell ikke lider av sosial isolasjon eller vansker med å tilpasse seg samfunnet, men ganske enkelt ønsker de noen de kan snakke helt fritt med.

- Det er en forskjellig «meg» avhengig av om jeg er med venner, familie eller med kjæresten min, sier Nodoka Hyodo, en 24 år gammel kvinne som leier samtalepartneren Nishimoto fra tid til annen.

«Lei en venn» i Japan

Tjenestene en «ossan» tilbyr, er en del av Japans voksende «lei en venn»-industri. Så langt tilbake som i 2009 ble fenomenet omtalt av The Guardian.

Da kalte de det et symptom på «sosiale og økonomiske endringer, kombinert med en dyptliggende kulturell motvilje mot å lufte personlige og profesjonelle problemer i offentligheten.»

Man kan leie noen som kan være en forlover, som kan spille en slektning eller til og med en ektemake.