De militære dolker Mursi i ryggen

«Presidenten er nå er en sterkt skadeskutt politiker som må kjempe hardt og trolig må gi mange innrømmelser.»

- MÅ KJEMPE HARDT: Egypts president, Mohamed Mursi,har blitt bedt om å løse krisa i Egypt innen 48 timer. - Nå må han kjempe hardt og trolig gi mange innrømmelser, skriver Dagbladets Jan-Erik Smilden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- MÅ KJEMPE HARDT: Egypts president, Mohamed Mursi,har blitt bedt om å løse krisa i Egypt innen 48 timer. - Nå må han kjempe hardt og trolig gi mange innrømmelser, skriver Dagbladets Jan-Erik Smilden. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts mektige generaler har gitt president Mohamed Mursi valget mellom å løse krisa i landet i løpet av 48 timer eller å frata ham den politiske styringa.

I uttalelsen general Abdel Fattah al-Sisi kom med til det egyptiske folket i ettermiddag, lå det ikke bare et ultimatum, men også et budskap om at et blodbad for enhver pris må unngås.
   -Vi kan ikke kaste bort mer tid på konfrontasjoner, sa al-Sisi, som både er forsvarssjef og forsvarsminister.

Han gjorde det klart at de militære ville legge fram et politisk veikart dersom det ikke kom noen løsning innen onsdag ettermiddag.

«Forsvarere av revolusjonen» Uttalelsen viser at Mohamed Mursi nå er en sterkt skadeskutt politiker som må kjempe hardt og trolig må gi mange innrømmelser dersom han skal overleve som president.

For al-Sisi antydet at de militære nå vil ha alle parter med i en regjering. Til og med ungdommen som har tatt initiativet til masseprotestene og underskriftskampanjen mot Mursi, ble omtalt i positive vendinger av forsvarsministeren - som kalte dem «forsvarere av revolusjonen».

- Alle må ta ansvar nå Al-Sisi gjorde det klart at Egypts sikkerhet er i stor fare og at tida var knapp. De militære ønsker ingen flere og alvorligere blodsutgytelser, men ro og stabilitet. De vil ikke slåss i gatene, men prøve å få til en politisk løsning.

-Alle må ta ansvar nå, sa forsvarsministeren.

For de tusener som utover dagen i dag har strømmet til Tahrir-plassen var forsvarsministerens uttalelser som søt musikk i ørene, men flere vil gå lengre enn at det dannes en samlingsregjering der Det muslimske brorskapets frihets- og rettferdighetsparti også er med.

Men for mange av Mursis tilhengere som i et langt mindre antall oppholdt seg på sitt samlingssted i Kairo-bydelen Nasr, fortonte al-Sisis budskap seg som det rene forræderi mot presidenten. Det er Mursi som er folkevalgt. Flere gjorde det også klar at de vil forsvare den nåværende regjering med alle mulige midler.

Det muslimske brorskap, muligens Mursi sjøl, vil komme med et budskap i løpet av kvelden.

HAR 48 TIMER PÅ SEG: Egypts president, Mohamed Mursi. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh / NTB Scanpix
HAR 48 TIMER PÅ SEG: Egypts president, Mohamed Mursi. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh / NTB Scanpix Vis mer