HOLD DERE UNNA:  Mange tusen egyptere fylte igjen den historiske Tahrirplassen i Kairo, der revolusjonen hadde hovedsete i februar i år. Demonstrantene frykter at det styrende militærrådet nå forsøker å åpne for at Mubaraks støttespillere igjen skal sitte i Egypts maktstoler. Foto: Mohammed/Hossam/Afp/Scanpix
HOLD DERE UNNA: Mange tusen egyptere fylte igjen den historiske Tahrirplassen i Kairo, der revolusjonen hadde hovedsete i februar i år. Demonstrantene frykter at det styrende militærrådet nå forsøker å åpne for at Mubaraks støttespillere igjen skal sitte i Egypts maktstoler. Foto: Mohammed/Hossam/Afp/ScanpixVis mer

- De militære forsøker å stjele revolusjonen vår

Skuespilleren Sean Penn og tusener av egyptere tilbake på Tahrirplassen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag var Tahrirplassen i Kairo igjen full av demonstrerende egyptere som vil «ta tilbake revolusjonen» fra det militære overgangsrådet i Egypt. Den amerikanske skuespilleren Sean Penn var også med. Han beveget seg rundt med et egyptisk flagg i hånda, og gikk sammen med den egyptiske skuespilleren Khaled al-Nabawi, skriver al Arabiya.

-  Verden er inspirert av den egyptiske revolusjonen og dets folks modige rop om frihet. Dette kan ikke løses over natta, det er fremdeles kamper å ta, det er grunnlovsspørsmål, det er .. en overføring av makt fra militæret til folket, sa Sean Penn, som stadig dukker opp i konfliktsoner rundt om i verden.

Penn har opprettet sin egen hjelpeorganisasjon for jordskjelvofrene i Haiti, og dukket også opp i Irak.

- Stjålet revolusjon Penns nærvær på den historiske Tahrirplassen gir kanskje flere bilder og medieomtale, men demonstrantene i Egypt har lang vei fram før revolusjonen fører til endringer de ba om tidligere i år.

For siden Hosni Mubarak gikk av, er svært få endringer blitt gjort i Egypt. Det styrende militærrådet har annonsert at parlamentsvalget vil starte 28. november, men de har endret valgsystemet, slik at en rekke politiske grupper frykter at det nye valgsystemet vil tillate at Mubaraks tidligere støttespillere klarer å komme seg tilbake i maktens korridorer.

- Denne uken er annerledes fordi vi føler at revolusjonen vår er blitt stjålet fra oss, sier den arbeidsløse 38-åringen Yasser Fouad.

Stemmen hans forsvinner i lyden av høyttalere som ber demonstrantene om å gjennomføre en fredfull markering, men Fouad fortsetter å snakke til al Arabiya:

- Ingen av kravene våre har nådd fram. Vi vil dem til å gi fra seg makta så raskt som mulig gjennom valg.

Han får støtte fra Mahmoud Sayyid Saif, ansatt i helsedepertemantet: «Det har gått sju måneder og ikke noe har skjedd», sier han.

Blir ignorert Militærrådet i Egypt har advart folk om store demonstrasjoner, men lot demonstrasjonen i dag pågå uten innblanding. En rekke egyptere frykter likevel hva militærrådet vil finne på.

- Folk føler revolusjonen er i fare, og at de styrende følger nøye med for å se om folket fortsatt har nok politisk vilje til å be om endringer, sier Al Jazeeras utsendte på Tahrir, Raywa Rageh.

Ramy El Swissy, en av grunnleggerne av den innflytelsesrike 6. april-bevegelsen sier følgende til tv-kanalen:

- Ingen er enige i valglovene og de (militæret) ignorerer alle politiske partier, sier El Swissy.

6. april-bevegelsen kan forøvrig være en av de aller heiteste navnene til Nobels fredspris for i år, skal vi tro Det norske fredsforskningsinstituttets direktør Kristian Berg Harpviken.

Over hele landet Militærrådet og de seks presidentkandidatene er nå også uenige om unntakslovene i Egypt. Presidentkandidatene, deriblant den tidligere lederen i den arabiske liga, Amr Moussa, sier at unntakslovene skulle bli opphevet i dag, mens militærrådet sier de skal gjelde fram til neste år.

Tusener av egyptere demonstrerte også i kystbyen Alexandria og i Suez.

YRKESDEMONSTRANT:  Den amerikanske skuespilleren Sean Penn er stadig å se i verdens konfliktområder. Han var både i Irak og i Haiti etter jordskjelvet, og nå er han i Egypt for å støtte den demonstrerende befolkningen i deres kamp for demokrati. Foto: Afp/Scanpix
YRKESDEMONSTRANT: Den amerikanske skuespilleren Sean Penn er stadig å se i verdens konfliktområder. Han var både i Irak og i Haiti etter jordskjelvet, og nå er han i Egypt for å støtte den demonstrerende befolkningen i deres kamp for demokrati. Foto: Afp/Scanpix Vis mer