Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIX
Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIXVis mer

- De militære lederne har sviktet oss

En amerikansk Afghanistan-offiser anklager forsvaret for å gi et falskt bilde av framgang i krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk offiser som har tjenestegjort i ett år i Afghanistan, anklager det amerikanske forsvaret for å gi et falskt bilde av framgang i krigen og dekke over den afghanske regjeringens mange feil.

Oberstløytnant Daniel Davis beskylder sine overordnede for å dekke over den dystre virkeligheten i Afghanistan.

«Det jeg så lignet ikke på noen måte på de rosenrøde offisielle erklæringene fra amerikanske militære ledere om situasjonen på bakken,» skriver Davis i en artikkel i Armed Forces Journal, en privat avis som er uavhengig av Pentagon.

- Løgner og svik «I stedet var jeg vitne til en mangel på suksess på nesten alle nivåer,» skriver han i artikkelen som har tittelen «Sannhet, løgner og Afghanistan: Hvordan de militære lederne har sviktet oss».

Han skriver at lokale afghanske tjenestemenn svikter sin egen befolkning og at sikkerhetsstyrkene enten ikke vil slåss eller er alliert med Taliban.

«Hvor mange flere menn må dø til støtte for et oppdrag som ikke lykkes, bak en samling gjennom over sju år av optimistiske utsagn fra amerikanske toppledere i Afghanistan?» spør han.

Varslet kongress og Pentagon Davis har ifølge meldinger fortalt om sin bekymring til flere medlemmer av Kongressen og skrevet en klassifisert versjon av artikkelen til forsvarsdepartementet, noe som er uvanlig og trolig vil ergre hans overordnede og ødelegge for karriereutsiktene hans.

Pentagon gjør det klart at de er uenig, men sier de ikke vil straffe Davis.

- Oberstløytnant Davis har rett til å ha sin egen mening, sa talsmann for Pentagon, George Little, til pressen. Han la til at forsvarsminister Leon Panetta har tillit til sine militære ledere i Afghanistan og deres vurderinger av krigen.

Davis sier at han i løpet av sin periode i Afghanistan reiste 14.500 kilometer rundt om i landet og snakket med over 250 soldater.

Frustrasjon Hans kommentarer og meninger stemmer overens med utsagn fra mange andre amerikanske soldater og soldater fra andre land som ikke legger skjul på sin frustrasjon når det gjelder de afghanske soldatene.

Han gjengir en samtale han hadde med en afghansk politioffiser tre timer etter et opprørsangrep i Kunar-provinsen. Gjennom en tolk spurte han hvordan hans soldater vanligvis svarte på et slikt angrep og om han ville forfølge opprørerne.

Politioffiseren så overrasket på ham og sa:

- Nei, vi forfølger dem ikke. Det ville vært farlig. (©NTB)