Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De minste distriktene hadde ikke kapasitet til å håndtere et drap engang

Killengreen er ikke er overrasket over Nordre Buskeruds håndtering av Utøya-massakren.

OVERRASKET OVER SKYTING-PÅGÅR:  Ingelin Killengreen var øvste leder for det norske politiet i 11 år, fam til februar 2011. Til 22. juli kommisjonen sier hun at særlig har reagert på et medieoppslag om at «skyting pågår-instruksen» ikke ble fulgt på Utøya 22. juli.
- Jeg er overrasket over at politiet skal ha brutt denne, sier hun. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
OVERRASKET OVER SKYTING-PÅGÅR: Ingelin Killengreen var øvste leder for det norske politiet i 11 år, fam til februar 2011. Til 22. juli kommisjonen sier hun at særlig har reagert på et medieoppslag om at «skyting pågår-instruksen» ikke ble fulgt på Utøya 22. juli. - Jeg er overrasket over at politiet skal ha brutt denne, sier hun. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen ble ikke overrasket over det hun leste om Nordre Buskeruds håndtering den 22. juli.

Det sier hun i intervjuet med 22. juli-kommisjonen, som ble offentliggjort i dag.

Killengren sier hun med dette viser til politidistriktets kapasitet, og hvordan systemer var lagt opp der hvert distrikt skulle håndtere hendelser i sitt distrikt.

- Det var gitt klar beskjed til den enkelte politimester at de som hadde ansvar for bemanningen til en hver tid skulle kunne håndtere kriser innafor sitt distrikt. Var et distrikt så lite at det ikke kunne håndtere en situasjon selv, var det politimesterens avsvar å strukturere samarbeidsordninger med nabodistriktet, mener hun.

- Ikke et drap en gang Da det smalt i regjeringskvartalet i fjor sommer var Øystein Mæland politidirektør. Han hadde imidlertid bare hatt jobben i én måned. I de elleve foregående åra var det Killengreen som i stor grad hadde ansvaret for beredskapen i politiet.

Killengren hevder at det under hennes ledelse var ordninger for å følge opp de minste distriktene.

- En problemstilling som ble påpekt en rekke ganger overfor Justisdepartementet at de minste distriktene hadde ikke kapasitet til å «håndtere et drap engang», sier hun.

Hun legger til at hun ikke kjenner til om Nordre Buskerud har tatt opp manglende bemanning med politimesteren.

Videre sier Killengren at det var andre punkter i politiets krisehåndtering 22. juli som hun reagerte på.

- Det gjaldt blant annet kjennskap til planverket og stabens håndtering av krisa, sier hun i intervjuet som i dag ble offentliggjort.

Reagerte på «skyting pågår» Killengreen sier hun særlig har reagert på et medieoppslag om at «skyting pågår-instruksen» ikke ble fulgt på Utøya 22. juli.

- Jeg er overrasket over at politiet skal ha brutt denne, sier hun.

Overfor 22. juli-kommisjonen hevder Killengreen at hun vet at distriktene har fått beskjed om å trene på dette.

- Dette var blitt tydelig bekjentgjort, sier hun.

Hun sier også at hun stusset hun da hun leste om Beredskapstroppen ettersom «hun kjente dem og hadde sett hvor profesjonelle de var.»