De misforsto hverandre i forhandlingen om asylbarnavtalen. Og ble ikke enige på møtet i dag

- Men vi har fått forståelse for vår og Venstre sin oppfatning, sier KrF om konflikten rundt familiegjenforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire partiene har i dag hatt et møte for å diskutere asylfloka, igjen.

For Venstre og KrF har en annen forståelse av hva de har avtalt om familiegjenforening i den nye asylavtalen, enn det Frp har. Den lille detaljen de er uenige om, kan bety forskjellen på om endringen blir en liberalisering eller innstramming av asylpolitikken.

Nå må saken diskuteres på nytt.

- Når det gjelder dette punktet, så handler om innstramming, men vi har fått forståelse for Venstre og KrF sin oppfatning, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal til Dagbladet.

Han var i dag i det avtalte møtet med representanter fra de ulike partiene og justisdepartementet.

- Hva betyr det at KrF og Venstre «har fått forståelse for» sine synspunkt?

- Det gjenstår å se, men vi har hele tiden sagt hva vi står for, sier Toskedal til Dagbladet.

Dette strides de om Dette er bakgrunnen for konflikten: I dag er fristen for å søke om familiegjenforening ett år fra den dagen et familiemedlem har fått opphold i Norge. Ifølge den nye asylavtalen, skal dette kortes ned til seks måneder.

Men hvem har da seks måneder på å søke? Det er de uenige om.

Venstre sier det i avtalen åpnes for at personen som har fått opphold i Norge kan søke, som ifølge flyktningorganisasjonen Seif vil gjøre det lettere å søke familiegjenforening. Dette har de nå «fått forståelse for». I dag er det slik at det er familiemedlemmene i utlandet som må ta seg til en norsk ambassade og fysisk levere en søknad.

- I komiteen hadde vi i dag et veldig godt møte hvor vi gikk gjennom dette. Asylavtalen var jo nettopp det at vi skulle møtes når det var vi var uenige om. Det har vi gjort nå, sier Toskedal til Dagbladet.

- Tar tid å avklare Frp's innvandringspolitiske talsmann gjentar setningen om at dette er en innstramming og de har «forståelse for» i en SMS til Dagbladet.

- Dette spørsmålet vil bli avklart mellom de fire partiene, det har ikke vært et eget møte om dette i dag og det tar derfor litt tid å avklare, skriver Mazyar Keshvari.

De fire partiene har nå samlet seg om en felles uttalelse, som er akkurat den samme som Dagbladet fikk fra Erna Solberg for noen timer siden:

- Dette punktet i avtalen handler om en innstramming, men vi har forståelse for Venstre og KrFs oppfatning. Spørsmålene som nå har oppstått vil bli avklart i samtaler mellom partiene, sa Solberg via statssekretær Sigbjørn Aanes.

Dette er det partene har sagt til Dagbladet det siste døgnet:

Venstre:
- Vi har lagt til grunn at en seks måneders frist må gjelde for flyktningen i Norge. Det var etter vår mening ikke uklart og er vår forståelse av avtalen. Hvem fristen gjelder for kan reguleres i forskriften, sier innvandringspolitisk talsmann i Venstre, Andre N. Skjelstad til Dagbladet.

Justisdepartementet:
- Slik utlendingsloven er i dag, er søkeren familien som vil ha gjenforening med referansepersonen som er i Norge. Jeg kan ikke utelukke at dette endres, men det vil bety en større endring av denne forskriften enn det som er avtalt i avtalen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til Dagbladet.

Per Sandberg:
Han sier «nei» til å godta Venstres tolkning av saken.

- Det er bare én måte å forstå dette på. Vi har fremmet fem innstrammingsforslag. Dagens forskrift endres fra tolv til seks måneder. Dette var klart og tydelig, slik også Hareide gir uttrykk for, sier Sandberg til Dagbladet.

Høyre-topp:

- Min forståelse i forhandlingen av avtalen og resultatet, er i tråd med det Venstre og KrF mener. Dette må vi nå i samtaler om og jeg er trygg på at vi finner en løsning, sier Ingjerd Schou, som er Høyres innvandringspolitiske talsperson, til Dagbladet.

Kristelig Folkeparti:
- Det framgår ikke klart om de fire partiene i møtet hadde en felles forståelse av dette, sier kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset til Dagbladet.