Terrorangrepet 11. september 2001:

De mistet en far i terrorangrepet: - Al-Qaida, og nå IS, klarer ikke å bekjempe oss

Noen var for unge til å huske dem.

DE ETTERLATTE: 3051 barn under atten år mistet en forelder i terrorangrepet i USA 11. september 2001. Her snakker noen av dem om sine opplevelser, femten år etter. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fedrene deres ble drept i terrorangrepet i USA for femten år siden. Til terroristene sier de «Dere tapte».

- Vi er her fortsatt, sier Patrick Hannaford til CNN. Han var to år gammel da faren hans, Kevin Hannaford, døde som 32-åring i 105. etasje i World Trade Centers nordre tårn.

- Vi har bygget oss opp igjen og vi er sterkere nå enn vi var da. Det er en god følelse å vite at de mislyktes.

3 051 barn under atten år mistet en forelder i terrorangrepet 11. september 2001. I år markerer femten år siden den skjebnesvangre dagen.

- Vi sitter her alle sammen. Suksessfulle og intelligente, sier Jessica Waring (29), som mistet faren sin, James Waring, da hun gikk på ungdomsskolen.

Terrorangrepet 11. september 2001

Fire passasjerfly i USA ble kapret av 19 selvmordsaksjonister.

Angriperne tilhørte terrornettverket al-Qaida.

To av flyene tok av fra Boston, ett fra Newark og ett fra Dulles i Virginia.

To av flyene rammet hvert sitt tårn i World Trade Center i New York.

Skyskraperne kollapset rundt en time senere.

Det tredje flyet traff USAs forsvarsdepartementsbygning Pentagon-

Det fjerde styrtet i Pennsylvannia-

I alt døde 2996 mennesker.

De døde kom fra 93 ulike land.

Kilde: snl.no

- Det at vi klarte å heve oss viser hvilke type mennesker vi er. Al-Qaida, og nå IS, de klarer ikke å bekjempe oss.

For unge til å huske

Ti av dem samlet seg i tiende etasje av 7 World Center nylig, for å dele deres historier med CNN. De snakket om dem de mistet, og hva de har lært, og om hvordan det er å vokse opp i en tid med terrorangrep.

Fem av dem var for unge til å huske fedrene sine den dag i dag. To av dem, Kevin Hannaford og Rodney Wotton, ble født etter angrepet.

De er tilbake til stedet hvor bygningene kollapset for femten år siden.

- Mange av våre forelders lik ble ikke funnet etter 11. september, så det er godt mulig at våre fedres kropper fortsatt ligger her den dag i dag. Det er et minnesmerke, og det er vår grav, sier Caroline Tumulty-Ollomar (15).

De dreptes navn står skrevet i bronse. Faren, Lance Richard Tumulty, var en 32 år gammel leder for Eurobrokers Inc., og jobbet i 84. etasje.

FEMTEN ÅR: I år er det femten år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer

- Jeg legger hånda mi på navnet hans og snakker til ham. Jeg liker å fortelle ham hvordan jeg har det, og jeg lar ham se at det som skjedde med ham ikke har holdt meg tilbake.

Ville dø

Noen av dem har blitt konfrontert med konspirasjonsteorier. De er blitt fortalt at angrepet ikke skjedde, at flyene ikke traff tårnene.

- Jeg vil bare se på dem og si, «hvor er faren min da?», sier Tumulty- Ollemar til CNN.

Austin Vukosa (21) var seks år gammel da hans far, Alfred Vukosa, ble drept.

En av de få minnene han husker er å spille baseball i parken sammen med faren sin. Han forteller at han i månedene etter angrepet ville dø, for å bli gjenforent med faren.

-Jeg fortalte moren min at jeg ville til samme sted som faren min var. Åpenbart, ved å se tilbake på det nå, høres det ganske skremmende ut.

- Det siste jeg har igjen av ham

Nicole Pila (17), hører ofte på opptaket av farens siste øyeblikk på jorda. James Gartenberg, en 35-år gammel eiendomsmegler i nordre tårn, snakket med nyhetskanalen WABCs nyhetsanker på telefonen, kort tid etter at bygningen ble truffet. Han var innestengt sammen med en annen person i 86. etasje. Han beskriver vinduer som blir slått ut fra innsiden da flyet traff.

«Vrakrester har falt rundt oss. Deler av kjernen i bygget har blåst vekk. Om jeg er på lufta, vil jeg fortelle alle som har en de elsker i bygget, at situasjon er under kontroll for øyeblikket, og at faren ikke har økt. Så vær så snill, alle familiemedlemmer, ta det rolig.»

- I hans siste øyeblikk, satt han andre før seg selv, forteller Nicole til CNN.

- Det er det siste jeg har igjen av ham.

Juliette Sauso (19) er en av de få som har et fysisk minne fra dagen. Faren hennes, Dennis Scauso, var en av de 343 brannmennene som ble drept. Den knuste hjelmen hans ble siden funnet.

Ingen andre rester av faren hennes ble noensinne funnet. Det samme gjelder 40 prosent av de etterlatte etter angrepet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer