De møtte et mareritt

RENA Dagbladet): En ung mann slepte seg vekk på albuene fra det brennende infernoet bak seg. Underkroppen hans var ødelagt. Sjokkskadde passasjerer gikk på toglinja. Maltrakterte kropper satt fast i vognene. De som levde ropte på hjelp. Dette synet møtte naboene til Åsta stasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ham jeg husker best. Mannen som slepte seg vekk fra toget. Kroppen hans hadde laget en lang vei i snøen. Jeg fant ham liggende på en brøytekant. Jeg fikk tak i en lege til slutt, sukker Vidar Blix.

Han er en av de nærmeste naboene til Åsta stasjon og var blant de første på ulykkesstedet.

Synet som møtte ham var verre enn det verste mareritt. Han måtte vekk. Flere timer seinere kom han tilbake. Han ville erstatte bildene på netthinna med noe annet.

Kanskje mørket ville skjule den verste elendigheten.

Hjelpeløse naboer

- Det er det verste jeg har sett. Den ene vogna sto opp i lufta i 45 graders vinkel. Plutselig raste den sammen. Det var helt forferdelig. Vi kunne ikke gjøre noe for å hjelpe dem som fortsatt var i toget. Varmen var uutholdelig, sier Vidar Blix til Dagbladet.

Tragedien rammet det lille lokalsamfunnet hardt. Noen få spredte hus og gårder omkranser skogholdet der de forkullede og forvrengte vrakene av NSB-togene ligger. Mange av naboene sto hjelpeløse og så på at folk brant i hjel. Det var tungt.

Åpnet dørene

Torbjørn Tollersrud bor i et lite hus bare et par- tre hundre meter fra jernbanesporet. Han åpnet dørene for rundt 20 av passasjerene.

- Jeg serverte dem julekake og kaffe. De var så takknemlige for at de hadde livet i behold. Det var vel rundt 20 personer her. Tre av dem måtte fraktes ut igjen på båre. De var for hardt skadd til å kunne gå selv, sier Tollersrud.

Stemningen blant gjestene var rolig. - De var nok i sjokk, sier han.

Midt inne i fredelig vinternatur i et skogholt ligger den forvrengte og utbrente metallhaugen. Det nordgående motorvognsettet besto en gang av to vogner. Den første vogna er rett og slett borte, fullstendig pulverisert. Det sørgående toget besto av lokomotiv og tre vogner. Lokomotivet har sporet av, og ligger nedover en skråning. Ut av flere store hull tyter det ut stoler og personlige eiendeler. Det ser ut som en skrothaug. Marerittet som utspant seg, hadde ingen som var der kunnet forestille seg.

Redningsmannskapene arbeidet på spreng for å redde liv. Da de ga seg i går kveld, var det med visshet om at det lå døde mennesker igjen i vognene. Kripos' ID-gruppe ankom for å identifisere.

Kaotisk og vanskelig

Redningsarbeiderne hadde en vanskelig jobb. 20 ambulanser rykket ut til ulykken. Operasjonsleder for sanitet Jan Nystuen kom i den første sykebilen. - Det var kaotisk, og jeg har ikke vært med på noen ulykke med tilsvarende skadeomfang. Folk virret rundt da vi kom. Hardt skadde, lettere skadde. Det har vært vanskelig å få ut folk. Nå føler jeg meg bare helt tom i hodet, sier Nystuen til Dagbladet.

To helikoptre fra Norsk Luftambulanse og et Sea King-helikopter fraktet skadde vekk.

- Det er bare ett ord jeg har på dette: kaotisk, sa fungerende skadestedsleder Ove Osgjelten.

Forsvaret stilte med 160 mann i redningsarbeidet.

- En spesiell opplevelse. Vi bistår med vakt og sikring av skadestedet og har satt opp lysaggregater, stilt med røykdykkerutstyr og servicestasjon, forteller oberstløytnant Finn Egil Sandbo, stabssjef i Rena, leir.

INFERNO: Naboer og redningsmannskaper møtte et inferno av røyk, flammer, skadde, døde og sjokkskadde mennesker. Folk satt fast og skrek om hjelp.