Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De myke hendene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hver tredje ansatte i pleie og omsorgssektoren i Oslo har innvandrerbakgrunn, de fleste fra ikke vestlige land. Med eldrebølgen vil Norge ha behov for stadig flere innvandrere til å pleie våre eldre og syke. Men framtidas arbeidskraft får ikke utdanne seg til hjelpepleiere. De snakker for dårlig norsk. Hele sju av ti ufaglærte innvandrere i pleie- og omsorgssektoren, ble avvist fra hjelpepleierkurset til Oslo kommune fordi de har får dårlige norskkunnskaper eller mangler praksis, viser en rapport som forsker Håkon Høst har laget for Rokkansenteret i Bergen.

Paradokset er at de som er gode nok til å pleie eldre mennesker med svekket hørsel og demens, ikke er gode nok til å få relevant utdanning. Forslaget fra forsker Håkon Høst er konstruktivt og pragmatisk: Oslo kommune må sammen med staten utvikle et system som sikrer de som faktisk jobber i eldreomsorgen, den utdanning de trenger, inkludert nødvendig språkopplæring. For norske ungdommer ønsker slett ikke å jobbe på sykehjem. Uten innvandrerne stopper omsorgs-Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media