De myke hendene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nesten hver tredje ansatte i pleie og omsorgssektoren i Oslo har innvandrerbakgrunn, de fleste fra ikke vestlige land. Med eldrebølgen vil Norge ha behov for stadig flere innvandrere til å pleie våre eldre og syke. Men framtidas arbeidskraft får ikke utdanne seg til hjelpepleiere. De snakker for dårlig norsk. Hele sju av ti ufaglærte innvandrere i pleie- og omsorgssektoren, ble avvist fra hjelpepleierkurset til Oslo kommune fordi de har får dårlige norskkunnskaper eller mangler praksis, viser en rapport som forsker Håkon Høst har laget for Rokkansenteret i Bergen.

Paradokset er at de som er gode nok til å pleie eldre mennesker med svekket hørsel og demens, ikke er gode nok til å få relevant utdanning. Forslaget fra forsker Håkon Høst er konstruktivt og pragmatisk: Oslo kommune må sammen med staten utvikle et system som sikrer de som faktisk jobber i eldreomsorgen, den utdanning de trenger, inkludert nødvendig språkopplæring. For norske ungdommer ønsker slett ikke å jobbe på sykehjem. Uten innvandrerne stopper omsorgs-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer