De nære ting betyr mest

For Astrid Nøklebye Heiberg (64) er nærhet til familien en av livets viktigste pilarer. - Familien bekrefter meg for den jeg er, ikke for det jeg gjør. Det er viktig å være glad i noen, og at noen er glad i meg, sier Røde Kors-presidenten. Som med det føyer seg inn blant flertallet av det norske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse MMI har gjort for Dagbladet, tar for seg livsområder som har betydning for folks velvære og tilfredshet. Et landsrepresentativt utvalg på 4084 personer over 15 år deltar.

87 prosent synes familie er meget viktig.

88 prosent synes helse er meget viktig.

80 prosent synes kjærlighet/nærhet er meget viktig.

- Når det kommer til stykket, er det de nære ting som er viktig, dessuten har nordmenn flest det de trenger materielt sett, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

Astrid Nøklebye Heiberg tilføyer:

- Men det er viktig at de som er lei seg, ikke drukner i den store statistiske gryta.

- Gir overskudd

Hjemme på kjøkkenet i Oslo baker Røde Kors-presidenten peppernøtter med barnebarna Hanna (5 1/2) og Peder (snart 3). Når mormor kommer hjem fra en av sine mange reiser, settes familien i høysetet.

- Der henter jeg overskudd. Ulempen med å reise mye er alt fraværet. Fordelen er at det er mye å glede seg til, jeg oppdager familien på ny når jeg kommer hjem. De blir ikke hverdagslige, selv om de er en viktig del av hverdagen min, sier Røde Kors-presidenten.

Nå i jula er hun sammen med mann, barn, svigerbarn og barnebarn i en tradisjonsrik feiring. Men som psykiater vet hun at jula for mange har vonde skyggesider.

- Man kan være så voksen man vil utenpå, men det er mange tindrende barneøyne i voksne ansikter. Å bli sett av noen som betyr noe, er viktig. Blir man skuffet, kan konfliktene bli enda skarpere. Det er viktig å ha riktig dose forventning når familien skal samles, sier Nøklebye Heiberg.

MMI-undersøkelsen viser at kvinner gjennomgående er noe mer opptatt av særlig familie og kjærlighet/nærhet enn menn.

- Alle undersøkelser viser at kvinner gjennomsnittlig både er mer omsorgsorienterte og idealistiske, menn er mer materialistiske. Mønsteret har ikke endret seg over tid, på tross av at likestillingens barn nå er blitt voksne, sier Taraldsrud Hoff i MMI.

Karriere viktig?

Bare 17 prosent svarer at yrkeskarriere er meget viktig. Viktigst er karrieren for de yngste deltakerne, og for de eldste.

- Unge skal velge hva de skal bli, og er naturlig mest opptatt av dette. At det igjen blir viktig mot slutten av livet, har trolig med pensjonsalderen å gjøre, sier Hoff i MMI.

61 prosent synes arbeid er meget viktig. Mest viktig er arbeid for dem med høy utdannelse, og for folk over 40. Noe flere menn enn kvinner setter arbeid høyt. For Astrid Nøklebye Heiberg, som har en mangslungen karriere bak seg, både som lege og som politiker, er arbeidsoppgaver med mening en annen viktig side ved livet.

- Jeg vil bruke tida mi på noe viktig. Det er et privilegium å kunne det, men jeg har bevisst valgt yrke og utdannelse slik at jeg kan velge bort å bruke dagen på noe ubetydelig. Frihet er noe jeg setter høyt, jeg har også alltid gått etter det i stedet for lønn når jeg har valgt jobb, sier Nøkleby Heiberg.

- Synes du folk er flinke nok til å få plass i livet sitt til det som virkelig betyr noe?

- Altfor mange tror de har for god tid. TV'n er den store dragen som spiser opp tid man heller kan bruke på venner og familie. Selv synes jeg det blir litt lite tid til venner, noe jeg prøver å løse ved faste møter. På slutten av året møter vi tre andre vennepar. Alle får en halv time til å fortelle hva som var viktigst for dem i året som gikk. Kveldene blir viktige kvalitetskvelder, uten det vanlige overflatepreiket.

FAMILIEN VIKTIG: Hanna og Peder er på bakebesøk hos mormor Astrid Nøklebye Heiberg.