De nekter å gi opp kampe n

- Vi nekter å akseptere at det er håpløst å kjempe. Det håpløse er å gi opp, sier AFs forhandlere, Anders Folkestad og Tor Simonsen. Nå trapper de opp en streik som synes håpløs. Og de trapper opp anklagene mot LO og Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen har opptrådt uklokt og provoserende, sier de to forhandlerne.

Fra før har de gjort seg til uvenner med statens og kommunens arbeidsgivere, riksmeklingsmannen, Statens helsetilsyn, kommunalministeren og alle dem som blir uskyldig rammet av streiken.

De har sagt nei til et lønnstilbud andre jubler over. De har anklaget riksmeklingsmannen for å tukle med skissen. De har nektet å godta tvungen lønnsnemnd.

Mange mener AF er i ferd med å begå et organisasjonsmessig selvmord, et tariffpolitisk harakiri.

Aggressive

- Vi provoserer systemet og blir møtt med provokasjoner og trusler tilbake, sier Folkestad og Simonsen.

- AF er ganske lenge blitt oppfattet som ei urokråke i forhandlingssystemet. Vi har vært på kant med solidaritetsalternativet. Vi har dokumentert en lønnsutvikling som LO og regjeringen har hatt problemer med å svare for. Vi har vært oftere i konflikt enn andre. Vi har kritisert LO, NHO og regjeringen.

- Vi må ut av den tvangstrøya forhandlingssystemet representerer. Det er til skade for folk med utdanning og studiegjeld, og til skade for stat og kommune som trenger folk med kompetanse og kunnskap, sier de to.

Hevnlyst

AF-lederne sier regjeringen er drevet av hevnlyst, fordi AF sa nei til oppgjøret.
- Men de sa nei fordi de opplevde forhandlingene som en vits, meklingen som et ultimatum og streikeretten som fraværende.

- Vi har sett tall to ganger. Først i form av et tilbud på 3000 kroner. Andre gangen i form av en skisse presentert som et ultimatum etter meklingsfristens utløp.

- Politikerne vil dekke seg bak at dette har vært Websters oppgjør. Men han opererer ikke i et vakuum. Regjeringen har en rolle og et ansvar og opptrer uklokt og provoserende, hevder Simonsen og Folkestad.

Svak regjering

Etter mange og entydige signaler fra politikerne om at det i år var utdanningsgruppene sin tur, opplever de at andre får mer.

- LO har lykkes igjen og fått gjennomslag for sin angivelige lavlønnsprofil. Hågensen har greid å skremme en regjering som er svak fra før, mener AF-forhandlerne.
Særlig er AF provosert av at regjeringen iverksetter tvungen lønnsnemnd for noen grupper, men lar andre streike videre. Det kan i verste fall føre til at enkelte grupper, som ikke truer folks liv og helse, kan bli streikende vært lenge. Eller tape ansikt.

- Ved å iverksette tvungen lønnsnemnd for enkeltgrupper, angriper regjeringen en velordnet organisering av arbeidslivet, sier Simonsen.

- Jeg vil ha lovendring. Jeg vil forandre forhandlingstidspunktet til 1. januar, så blir vi kvitt fiktive beregninger om overheng og glidning og tallmystikk som ingen utenfor en liten gruppe forstår, sier Anders Folkestad.