De neste timene er kritiske

Fortsatt ingen løsning i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

.

Egypt og andre utenlandske meklere har prøvd å komme fram til en løsning på krisen. Men Abbas sier at disse forsøkene ikke har ført fram hovedsakelig fordi det er uklart hvem i Hamas som har makt til å avgjøre den kidnappede soldaten, Gilad Shalits, skjebne.

Statsminister Ismail Haniyeh har ikke noe han skulle ha sagt, ifølge en melding fra Abbas kontor.

– De neste timene er kritiske, sensitive og alvorlige. Og selv om vi jobber for å løse krisen, har vi ennå ikke kommet frem til noen løsning, sier Abbas.

Kamper

Palestinske styrker og den israelske hæren støtte sammen på Gazastripen lørdag ettermiddag. Israelske styrker og militante palestinere skjøt mot hverandre i flere timer.

Israelske stridsvogner og bulldosere krysset grensen til Gaza, mens militante palestinere skjøt panservernraketter på minst ett av kjøretøyene. Israelerne besvarte angrepet blant annet med å avfyre en rakett fra et ubemannet fly. Ingen skal imidlertid ha blitt skadet i kampene som fant sted like nord for områdene israelerne okkuperte da de gikk inn på Gazastripen onsdag.

Nye krav fra kidnapperne

SKYTER TUNGT: Israelske soldater skyter mot palestinske mål på Gazastripen. Foto: SCANPIX
SKYTER TUNGT: Israelske soldater skyter mot palestinske mål på Gazastripen. Foto: SCANPIX Vis mer

De militante palestinerne som holder den israelske soldaten fanget, kom med nye krav lørdag morgen. Kidnapperne krever at 1.000 palestinske fanger settes fri og at Israel skal stanse sine militære angrep på Gaza-stripen, om Shalit skal løslates. Israel avviste imidlertid de nye kravene umiddelbart.

Den kidnappede soldaten Gilad Shalit er ifølge en palestinsk minister i fin form.

Under en pressekonferanse i Ramallah lørdag sa Ziad Abu Aen, palestinsk minister for fangeaffærer, at meglere i kidnappingssaken har opplyst at Gilad Shalit har fått medisinsk behandling for skadene sine. Skadene skal han ha fått under raidet der han ble kidnappet. Tilstanden hans skal ifølge meglerne være stabil.

– Han har tre sår. Jeg tror det er granatskader, sa Abu Aen.

Ifølge den israelske TV-kanalen 1 TV skal en palestinsk lege ha behandlet Shalit for mindre skader i skulderen og mageregionen.

Frir til araberne


Det ble holdt hastemøte i FNs sikkerhetsråd fredag, etter at palestinerne ba FN fordømme Israels angrep. Det ble imidlertid ikke fattet noe vedtak, ettersom USA, Israels nærmeste allierte, blokkerte vedtaket.

Blant de 1.000 fangene kidnapperne krevde frigitt, var det flere ikke-palestinske fanger. Flere tror det nye kravet er et forsøk på å høste støtte fra flere land i den arabiske verden. Israels posisjon forandret seg imidlertid ikke.

– Israels posisjon har alltid vært at soldaten skal frigis umiddelbart og uten vilkår, sa talsmann for utenriksdepartementet, Mark Regey lørdag.

(ANB)

De neste timene er kritiske
SKREMMENDE SYN: En parkert tanks blir iaktatt av en israelsk gutt.
LØPER FRA HELIKOPTER: Palestinske soldater og sivile reagerer når et israelsk helikopter skyter ikke langt unna.
KLAR TIL KAMP: En israelsk tanks stilles i posisjon ved en flyplass på Gazastripen.