DREPT: 19 år gamle Furkan Dogan ble skutt fem ganger, fra en avstand på mindre enn 45 centimeter. Han ble skutt i ansiktet, i bakhodet, to ganger i beinet og en gang i ryggen. Foto: AP/Israel Defence Force
DREPT: 19 år gamle Furkan Dogan ble skutt fem ganger, fra en avstand på mindre enn 45 centimeter. Han ble skutt i ansiktet, i bakhodet, to ganger i beinet og en gang i ryggen. Foto: AP/Israel Defence ForceVis mer

De ni drepte ble pepret med 30 skudd

Mange av skuddene, som drepte de tyrkiske Gaza-aktivistene, var avfyrt fra kloss hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Det går fram av obduksjonsrapporter, skriver britiske Guardian.

Skutt på 45 centimeters avstand Presset mot Israel for å tillate en uavhengig gransking av angrepet på Gaza-båtene øker etter obduksjonsrapportene som avslører at de ni drepte tyrkiske aktivistene ble pepret med 9 mm-kuler, mange avfyrt fra kloss hold.

Ni tyrkiske menn om bord på Mavi Marmara ble skutt til sammen 30 ganger. Fem av dem døde av skuddskader i hodet, ifølge tyrkiske rettsmedisinere.

Guardian har fått tilgang på de tyrkiske obduksjonsrapportene. Resultatene avslører at 60 år gamle Ibrahim Bilgen ble skutt fire ganger: I tinningen, i brystet, i hofta og i ryggen.

19 år gamle Furkan Dogan, som også har amerikansk statsborgerskap, ble skutt fem ganger, fra en avstand på mindre enn 45 centimeter. Han ble skutt i ansiktet, i bakhodet, to ganger i beinet og en gang i ryggen.

To andre menn ble skutt fire ganger, og fem av ofrene ble enten skutt i bakhodet eller i ryggen, opplyser Yalcin Buyuk ved det rettsmedisinske instituttet.

Presset øker Avsløringene kommer i kjølvannet av hva overlevende har fortalt om den israelske bordingen av Gaza-skipene. Leder for den pro-palestinske gruppa «Friends of al-aqsa» i Leicester, Ismail Patel, sier han var vitne til noen av drapene og hevder at de israelske soldatene jobbet etter «skyt for å drepe-prinsippet».

En mann ble skutt i bakhodet bare en meter foran ham, og en annen ble skutt mellom øynene, hevder Patel.

Den nye informasjonen om drapene undergraver Israels påstand om at soldatene bare agerte i selvforsvar etter angrep fra aktivistene, skriver Guardian.

- Soldatene avfyrte sine våpen utelukkende hvis de befant seg i en livstruende situasjon, framholder en talsmann ved den israelske ambassaden i London.

- Å trykke hurtig på avtrekkeren kan medføre at flere kuler havner i den samme kroppen, men det forandrer ikke det faktum at de var i en livstruende situasjon.

DØDELIG ANGREP: Ni aktivister skal ha blitt drept og flere skadd da israelske soldater angrep Gaza-båtene. Foto: AFP/CIHAN NEWS AGENCY
DØDELIG ANGREP: Ni aktivister skal ha blitt drept og flere skadd da israelske soldater angrep Gaza-båtene. Foto: AFP/CIHAN NEWS AGENCY Vis mer