REAGERER: Advokat Preben Kløvfjell, som representerer nigerianske «Monica» som forteller sin historie i Dagbladet i dag, mener norsk politi blir lurt trill rundt av menneskehandlerne - og at politiet jobber helt feil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REAGERER: Advokat Preben Kløvfjell, som representerer nigerianske «Monica» som forteller sin historie i Dagbladet i dag, mener norsk politi blir lurt trill rundt av menneskehandlerne - og at politiet jobber helt feil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- De nigerianske prostituerte er brikker i et spill

- Og politiet blir lurt trill rundt, mener advokaten til nigerianske «Monica».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Preben Kløvfjell, som representerer nigerianske «Monica» som forteller sin historie i Dagbladet i dag, mener norsk politi blir lurt trill rundt av menneskehandlerne - og at politiet jobber helt feil.

- Har politiet noen gang prøvd å spore opp bakmennene i Nigeria? Det er en klar mangel på internasjonalt politisamarbeid i disse sakene. De virkelige skurkene sitter ofte i Spania, Italia og Nigeria, sier Kløvfjell til Dagbladet.

Synlige formuer «Monica» sier hun ble rekruttert av en mann og en kvinne i 2007. Hun vil ikke si noe om deres identitet, men gjør det klart at de to var personer som er høyt respekterte hjemme i Nigeria.

- De er mektige folk i Nigeria, de har masse penger og bor i store hus, sier hun til Dagbladet.

- De har altså synlige, store formuer i Nigeria, men får være i fred?

- Ja, sier «Monica».

Menneskehandlernes strategi Kløvfjell representerer flere ofre for menneskehandel, som er blitt tiltalt - og frifunnet - i norsk rett.

- Det har i flere, store saker endt med frifinnelse, både i Oslo og Bergen. Det er på tide at politiet retter oppmerksomheten sin mot de reelle bakmennene. Disse sakene kjennetegnes av at «Monica» og andre, som blir siktet og tiltalt, bare er ofre for menneskehandel selv. Palermo-konvensjonen sier at vi skal beskytte ofre for menneskehandel. I stedet stiller vi dem for retten, sier Kløvfjell til Dagbladet.

Han mener politiet blir lurt av menneskehandlerne.

- Dette er en bevisst strategi fra menneskehandlernes side. Bakmennene i disse sakene sover ikke sammen med ni andre jenter i en trang leilighet på Torshov, slik «Monica» gjør. Politiet går etter det lettest tilgjengelige alternativet, nemlig jentene som tvinges til å selge seg i Norge, sier Kløvfjell.

Tillit «Monica» ble dømt til 2000 kroner i bot, subsidiært fem dagers fengsel, for å ha oppgitt feil adresse til politiet. Årsaken til at hun satt lenge i varetekt var ifølge politiet unndragelsesfaren og at hun, da hun ble pågrepet av politiet, nektet å si hvor hun bodde - og så oppga en adresse som ikke var riktig.

- Dette er kvinner som er i en svært sårbar livssituasjon. For at det skal være mulig for dem å samarbeide med politiet er vi avhengig av at det finnes en grad av tillit. Den tilliten kvitter man seg, kjapt og effektivt, ved å strafforfølge for slike ting, sier Kløvfjell.

REDD: «Monica» var en av 70 personer som i 2008 ble innbragt i den såkalte «Operasjon Benin».
Monica ble dømt i tingretten men blankt frifunnet i lagmannsretten, og i mars i år vant hun også fram i Høyesterett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REDD: «Monica» var en av 70 personer som i 2008 ble innbragt i den såkalte «Operasjon Benin». Monica ble dømt i tingretten men blankt frifunnet i lagmannsretten, og i mars i år vant hun også fram i Høyesterett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi skjønner at vi ikke bygger tillit ved å pågripe noen, men vi skulle ønske at «Monica» og andre som mener de er ofre i slike saker kommer til oss frivillig, sier politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga i Oslo-politiet.

Karrierevei Hun sier at det ikke er noen overraskelse at folk som kommer fra land med stor korrupsjon har en naturlig og iboende frykt for politi og øvrighetspersoner.

- De som kommer til oss og anmelder slike saker har vi flere samtaler med og ønsker å komme i dialog med. Starter du din karriere hos politiet som siktet og pågrepet starter du et annet sted.

Politiadvokat Aga sier at politiet var i Nigeria i anledning «Operasjon Benin». I fjor høst var også nigeriansk politi på besøk i Oslo for å utveksle erfaringer.

Kunstnernavn - Vi tar disse sakene alvorlig, men de er kompliserte saker å etterforske. Ofte strekker de langt tilbake i tid og har forgreininger til utlandet, og det er også typisk at aktørene opererer med mange forskjellige navn og kunstnernavn. Det var også tilfelle i denne saken, sier Aga.

- På generell basis er det et kjent fenomen at personer som selv har vært utsatt for menneskehandel, rykker oppover i systemet etter hvert, og bruker dette som karrierevei. At man er å betrakte som fornærmet eller offer i relasjon til egen sak, hindrer på generell basis ikke at man kan ha en annen rolle i andre saker.