De NOKAS-tiltalte kan bli frifunnet

Forsvarer Astri Aas Hansen spekulerer i om politiet prøver å skjule ulovlige metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Det finnes et helt nytt ransteam

(Dagbladet.no): Etter Høyesteretts kjennelse mandag om at det hemmeligholdte avlyttingsmaterialet i NOKAS-saken skal utleveres til forsvarerne, ba statsadvokaten i Stavanger, Tor Christian Carlsen, Stavanger tingrett om at avlyttingsmaterialet for seks av de 33 personene kunne holdes tilbake.

- To alternativer

Dersom Stavanger tingrett ikke gir Carlsen medhold, kan politiet enten levere ut materialet - eller legge ned påstand om frifinnelse for de tiltalte, mener Erling Havnås medforsvarer Astri Aas Hansen.

- Hvis politiet mener alvor med det at materialet kan skade personer liv og helse, må de mene det samme også etter at retten eventuelt sier at de ikke får holde tilbake informasjonen. Da bør de legge ned påstand om frifinnelse. Det har skjedd før. Politiet mente at å frigi bevisene ville få så store konsekvenser at det var bedre at den skyldige gikk fri, sier Astri Aas Hansen til Dagbladet.no.

Informasjonen er tilbakeholdt fra forsvarerne etter paragraf 242a. Det skal svært mye til før denne benyttes. Påtalemyndighetens problem er ifølge Aas Hansen at de begjærer hemmeligholdet for seint. Hadde de hatt en kjennelse før, ville forsvarerne aldri ha kjent til at materialet fantes.

- Journalister og forsvarere avlyttet?

Nå spekulerer hun i om politiet forsøker å skjule at de har brukt ulovlige metoder i etterforsknigen av NOKAS-saken.

- JOURNALISTER OG FORSVARERE AVLYTTET? Erling Havnås medforsvarer Astri Aas Hansen ser spekulerer. Foto: SCANPIX
- JOURNALISTER OG FORSVARERE AVLYTTET? Erling Havnås medforsvarer Astri Aas Hansen ser spekulerer. Foto: SCANPIX Vis mer

- Politiets oppførsel i denne saken kombinert med ryktene om at journalister og forsvarere er blitt avlyttet, gjør at man kan spekulere i dette. Det er synd at forsvarere blir nødt til å spekulere på dette viset. Hadde vi hatt innsyn, ville vi ikke vært ha trengt å gjøre det, sier hun.

- Helt utenkelig

Aktor i saken, Arild Dommersnes avviser Aas Hansens spekulasjoner.

- At politiet skal ha brukt ulovlige metoder virker tøysete. Bevisene både er og skal bringes inn for retten. Dette faller på sin egen urimelighet. At tiltalen skal trekkes er helt utenkelig på grunn av sakens alvor, sier han til Dagbladet.no.