Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De norske bussene har passert grensen

Sto fast i seks timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bussene som er på vei fra Libanon til Damaskus, har nå passert den syriske grensen.

Kaos

En av passasjerene i bussene, Harald Arnesen sier at bussene sto fast i seks timer og at det var kaos, men at de nå er på veien igjen.

- Det var fullt kaos ved grensen i seks timer. Helt vilt. 20 busser på en gang. Men nå går det fint. Har det bra, skriver Arnesen i en SMS til Dagbladet.no

- Vi startet nå, vi har en kjøretur på cirka fire timer til Damaskus. Det er slitsomt for barna, men alle taklet det utrolig bra. Vi har fått bananer, drikke og kjeks. Så det går bra, skriver Arnesen videre.

Grenseovergangen mellom Libanon og Syria er markert med en bro, og alle de norske bussene sto på broen, ifølge TV2 Nettavisen.

Framme ved ettiden

Rådgiver i UD, Stein Iversen, regner med at bussene er framme ved ettiden i natt.

KOM SEG AVGÅRDE:
Denne bussen fylt med nordmenn forlot Beirut i dag. Det er ventet at Israel vil gjengjelde angrepene på Haifa, men UD har fått garantier på at konvoien ikke vil havne i trefninger. Foto: Scanpix
KOM SEG AVGÅRDE: Denne bussen fylt med nordmenn forlot Beirut i dag. Det er ventet at Israel vil gjengjelde angrepene på Haifa, men UD har fått garantier på at konvoien ikke vil havne i trefninger. Foto: Scanpix Vis mer

- De ankommer Damaskus ved ettiden i natt, norsk tid. Når de kommer fram har de gjennomgått en lang reise. De vil få tilbud om å reise hjem til Norge så snart de er klar for det, sier Iversen til Dagbladet.no.

Mulig båttransport

Ifølge Iversen vil busstransportene fortsette å gå ut fra Libanon.

- Vi setter alt inn på å ha en busstransport også i morgen. Vi jobber også med båttransport og ha fått indikasjoner på at vi vil få en slik transport organisert også i morgen.

Den norsk-svenske busstransporten fra Beirut har passert Tripoli og er i ferd med å nærme seg den syriske grensen, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet, som ble sendt ut tidligere i dag.

Bussen nådde den libanesiske kystbyen Tripoli nord for Beirut klokken 14.20. Der gikk flere nordmenn ombord på bussene. Hele turen er beregnet å ta ti timer.

Hvor lang tid selve grensepasseringen fra Libanon til Syria vil ta er vanskelig å fastslå.

- Det er umulig å forutsi. Jeg kan ikke antyde hvor lang tid det vil ta, sier pressetalsmann i UD Stein Iversen.

image: De norske bussene har passert grensen

De rapportene han har fått går ut på at alt har gått uten store problemer så langt.

- Det har gått greit så langt, sier Iversen til Dagbladet.no for en times tid siden.

Flere hundre

I alt er det 250 nordmenn som skal fraktes ut av Libanon. Fra svensk side er det mellom 450-500 statsborgere som skal fraktes i sikkerhet ved hjelp av busstransporten.

Normalt vil kjøreturen fra den syriske grensen og inn til flyplassen i Damaskus ta rundt sju timer.

Fly og båt

Når bussene ankommer Damaskus vil de bli mottatt av et team bestående av norsk helsepersonell, politi og tjenestemenn fra UD.

Det er også organisert provisoriske overnattingsplasser på den norske ambassadens residens.

Det norske charterflyet fra SAS Braathens dro fra Gardermoen søndag formiddag, og vil være Damaskus i ettermiddag. I tillegg er skipet MV Hual Transporter chartret fra Höegh, for å kunne bringe nordmenn fra Libanon til Kypros sjøveien.

Fra norsk side settes nå alt inn på å organisere ytterligere busstransport for å få de som måtte bli igjen over til Syria.

Misnøye før avreise

Den norsk-svenske konvoien hadde etter planen avreisetidspunkt klokken 10 i dag libanesisk tid. Men både organiseringen og registreringen av passasjerene tok så lang tid at de ikke kom avgårde før rett før klokken 14.

Dette skapte mye frustrasjon blant de nordmenn som ville hjem.

«Vi sitter på bussen nå og venter på at UD ordner opp i det kaoset de nå har skapt. Alle er utålmodige og lite høflige. Det er slitsomt og ungene er temmelig frustrerte nå. Vi får se når vi kommer til Syria hva som skjer hvis vi kommer så langt. Ingen kan garantere noe foreløpig», het det i en tekstmelding som Dagbladet.no mottok.