De norske jentene blir sittende i fengsel i Bolivia

Anken avslått på fengslingsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COCHABAMBA/OSLO (Dagbladet.no): De norske jentene på 17, 18 og 21 år som sitter fengslet i Cochabamba i Bolivia mistenkt for storstilt kokainsmugling, blir sittende i fengsel i byen til saken kommer opp for domstolene. Det er klart etter fengslingsmøtet som nettopp er avsluttet.

I praksis betyr det at de tre kan måtte belage seg på flere måneder i det bolivianske fengselet.

Grunnen til at forsvarernes anke ble avslått, er at det fryktes at de siktede jentene vil benytte sjansen til å forlate landet hvis de settes fri.

Jentene benyttet seg av en 72-timersfrist på å levere en anke på fengslingsavgjørelsen, og den bolivianske dommeren har altså brukt ei uke på å behandle saken.

Fengslingsmøtet startet i 21-tida norsk tid og var over i 00.30-tida i natt. Forsvarerne hadde håpet på at retten ville løslate de tre mot meldeplikt, i påvente av rettssaken, men dommeren tok altså ikke sjansen på det.

22,5 kilo

De tre, samt 21-åringens to år gamle datter, har sittet i kvinneavdelingen av det svært spesielle fengselet San Sebastián siden sist mandag, etter at de ble tatt med 22,5 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba, på vei hjem til Norge.

Det skal være et anonymt tips som gjorde at narkopolitiet fattet interesse for de tre.

PÅ VEI TIL RETTEN: Her fraktes to av de siktede norske jentene til fengslingsmøtet i Cochabamba i går kveld. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
PÅ VEI TIL RETTEN: Her fraktes to av de siktede norske jentene til fengslingsmøtet i Cochabamba i går kveld. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer

Strafferammen for en slik forbrytelse de tre er siktet for, er mellom 15 og 20 års fengsel.

Kokainen var skjult i kofferter med dobbeltbunn, og de tre jentene har hele tida hevdet at de er blitt lurt opp i stry.

Utsiktene til et kortvarig fengselsopphold er ikke lyse; to tredjedeler av de kvinnelige fangene i San Sebastián sitter fengslet uten dom.

Norge har en avtale med Bolivia om at hele fengselsstraffen, eller deler av den, kan sones her i landet, men det er ingen automatikk i at så vil skje.

Jakter på skuespiller

Det bolivianske politiet er på jakt etter et norsk par - en kvinnelig skuespiller og hennes kjæreste - som de mener har forbindelse til kokainen. Skuespilleren er venninne av 21-åringen, og kjæresten skal ifølge flere kilder ha et nettverk i narkomiljøet. 

Paret skal ha tatt bussen fra storbyen Santa Cruz til Cochabamba sammen med de tre jentene, og skulle etter planen reise hjem samme dag som dem. Etter arrestasjonen utsatte de imidlertid hjemreisen, og er nå forsvunnet.

Også jentenes nye forsvarsadvokater fokuserer på det norske paret, og antyder at de bærer hovedansvaret i saken.

De norske jentene blir sittende i fengsel i Bolivia

Familiemedlemmer av de siktede jentene har reist ned til Bolivia for å støtte dem, og 21-åringens mor skal etter planen ta med seg den toårige datteren tilbake til Norge på søndag.

Paradoksal situasjon

Bolivia er i den paradoksale situasjonen at de er et av verdens desidert største eksportland for kokain, og samtidig straffer narkoforbrytelser svært hardt. Mesteparten av kokainen fra det fattige landet ender opp i USA, som har satt president Evo Morales i en skvis:

Landets indianere har en århundrelang tradisjon for å dyrke koka, som blir brukt til en mengde ulike harmløse formål foruten å ende opp i kokainproduksjonen, og den tidligere kokabonden Morales har etter amerikansk press gått med på å få bøndene til å slutte med dyrking av planten.

Flere mener imidlertid at tiltakene mot kokadyrkingen ikke er så iherdig som Morales har lovet, og det spekuleres på om myndighetene isteden slår såpass hardt ned på smuglingsforsøk for å vise utlandet at de mener alvor med antinarkopolitikken.

I FENGSEL MED MAMMA: 21-åringens toårige datter sitter foreløpig sammen med sin mor i San Sebastián-fengselet, men skal etter planen reise hjem til Norge på søndag sammen med mormoren. Her bæres hun av Kjell Olav Haugen, førstesekretær ved ambassaden i Buenos Aires, på vei til fengslingsmøtet.