- De norske soldatene blir

Etter å ha tatt livet av 700 al-Qaida- og Taliban-soldater erklærte USA i kveld Operasjon Anaconda for fullført. Men de norske soldatene blir værende, så lenge USA vil, bekrefter Forsvarets Overkommando til Dagbladet.no i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

500 soldater skal bli værende i fjellområdene øst i Afghanistan selv om USA i kveld opplyser at Operasjon Anaconda er fullført.

Over 500 Taliban- og al-Qaida-soldater skal være bekreftet drept siden operasjonen startet i begynnelsen av mars i år. Ytterligere 200 skal være rapportert drept, uten at det er bekreftet, melder CNN.

Totalt har åtte soldater fra de allierte styrkene mistet livet under aksjonen. Åtte av dem var amerikanere.

Danske elitesoldater på vei hjem

Den alvorligste motstanden mot de allierte styrkene ble slått ned for over en uke siden, men det har vært kamper også den siste uka. I går skal amerikanske soldater ha angrepet en konvoi med tre biler 70 kilometer sør for provinshovedstaden Gardez i Afghanistan. 16 al-Qaida-medlemmer ble drept i angrepet, hevder det amerikanske forsvarsdepartementet i Pentagon.

Rundt halvparten av de danske elitesoldatene i Afghanistan er på vei hjem.

100 danske spesialtrente soldater har deltatt i 'Operasjon Anaconda'. Elitesoldatene fra Jægerkorpset og Frømandskorpset skal ha deltatt i kraftige kamphandlinger med den lille harde kjernen med al-Qaida- og Taliban-soldater som hadde forskanset seg i fjellene øst i Afghanistan.

Forsvarsminister Svend Aage Jensby sier til den danske avisa BT at rundt halvparten av dem nå er på vei hjem.

Han forteller at de kommer hjem fordi de har arbeidet under svært vanskelige forhold, og at det var bestemt på forhånd hvor lenge de skulle bli.

Den danske utenriksministeren vil ikke si hvor lenge de gjenværende danske soldatene skal være i Afghanistan.

- Det er meget viktig at vi bistår amerikanerne hele veien, så lenge det er noe å gjøre der nede, og så lenge vi har krefter til det, sier utenriksminister Jensby til BT.

Norske soldater blir så lenge USA vil

Pressetalsmann Petter Lindqvist ved Forsvarets Overkommando sier til Dagbladet.no i kveld at det ikke er noen planer om å trekke de norske spesialstyrkene ut av Afghanistan med det første.

- De norske soldatene bistår USA under aksjon Enduring Freedom. Operasjon Anaconda er bare en del av denne, sier Lindqvist.

Norge har trolig rundt 70-80 elitesoldater i Afghanistan, og de står under amerikansk kommando. De blir dermed trolig værende inntil USA opplyser at de ikke trenger norsk bistand.

- Det er riktig at det var USA som anmodet Norge om støtte, og vi har daglig samtaler med USA om bruken av de norske soldatene, sier Lindqvist.

Han opplyser at seks stabsoffiserer er på plass i Central Command, hvor USA styrer Operation Enduring Freedom.

PÅ VEI UT: ”Operation Anaconda” går mot slutten, og halvparten av de danske spesialsoldatene er nå på vei hjem. De norske blir inntil videre. Her er det amerikanske soldater som hentes ut etter en aksjon mot al-Qaida-soldater øst i Afghanistan i dag.