Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De norske terrormålene

Hydro, Telenor, Jotun og Statoil frykter angrep. Se lista over norske terrormål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag oppfordret al-Qaidas talsmann Ayman al-Zawahri terrorister om å slå til mot norske interesser i utlandet. Etter at trusselen ble kjent har flere store bedrifter vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Statoil har rundt 40 norske ansatte i muslimske land.

- Vi har nå tatt kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste og norske myndigheter. I slike saker samarbeider vi med dem og avventer beskjed om hvordan vi skal forholde seg. Eventuelle tiltak i utlandet vil bli gjort etter samråd med myndighetene, sier informasjonsdirektør i Statoil, Wenche Skorge, til Dagbladet.no.

Uro

Også hos Hydro har terrortrusselen ført til uro i løpet av dagen.

- Vi tar denne meldingen alvorlig og vil gjennomføre en vurdering av hvor relevant dette er. Dette vil vi gjøre i samråd med norske sikkerhetsmyndigheter, utenrikstjenesten og lokale myndigheter de respektive stedene, sier informasjonsdirektør Tor Steinum til Dagbladet.no.

Han sier at Hydro foreløpig ikke vil gjennomføre noen konkrete tiltak. Selskapet arbeider i flere muslimske land, og er blant annet store i Qatar. De driver også med oljeleting i Iran og oljevirksomhet i Libya.

- Alt dette er imidlertid i samarbeid med lokale interesser, så de kan ikke slå til mot oss uten å ramme sine egne, sier Steinum.

Hydro har totalt 30 000 ansatte i utlandet, men det er bare et par hundre nordmenn som jobber i de muslimske landene.

Jotun innfører sikkerhetstiltak

Den norske malingprodusenten Jotun har til sammen åtte fabrikker i Midtøsten. I kveld ble sikkerhetstiltak innført for å beskytte anleggene etter al-Qaidas trusler mot norske interesser.

- Lokalt har de allerede iverksatt noen sikkerhetstiltak. En ytterligere vurdering vil bli foretatt av vår regionsjef når arbeidsdagen starter torsdag, sier informasjonsdirektør Petter Christoffersen i Jotun til NTB.

Han presiserer at selskapet i de fleste tilfellene bare er minoritetseiere og at lokale interesser representerer flertallet. Men ettersom merkevaren Jotun er norsk ser selskapet en mulig risiko.

- Vi overlater dette til den lokale ledelsen. Vi har ikke hatt noen beredskap mot denne typen ting tidligere. Vi har aldri vært i en trusselsituasjon før, sier Christoffersen.

Telenor iverksetter tiltak

Onsdag ettermiddag ba Telenor sine ansatte i flere muslimske land om å vise aktsomhet. Vi tar terrortrusselen ytterst alvorlig. Derfor har vi satt i verk tiltak for å beskytte våre ansatte i de muslimske landene hvor Telenor opererer, sier kommunikasjonsdirektør Dag Vangsnes i Telenor Mobile til NTB.

Han ønsker ikke å utdype hva slags type tiltak som er iverksatt, bortsett fra at de ansatte er blitt anmodet om å vise spesiell aktsomhet og at reiserestriksjoner er innført.

Telenor har virksomhet i muslimske land som Bangladesh, Malaysia og Singapore.

- Det er imidlertid ingen grunn til å tro at al-Qaida har noen særlig støtte i disse landene, sier Vangsnes.

Her er terrormålene:

Dette er UDs liste over mulige norske mål for terrorangrep, ifølge NTB:

I Saudi-Arabia har Norge ambassade i hovedstaden og i tillegg et generalkonsulat i Jeddah. I konsulatet er det ingen norske utsendinger fast stasjonert.

UDs egen vurdering har ført til at man gir forsiktige reiseråd til Indonesia, Filippinene, Kenya og Tanzania.

Ifølge Reuters retter imidlertid al-Qaidas trusler seg mer direkte mot Jordan, Marokko, Nigeria, Jemen, Pakistan og selvfølgelig Saudi-Arabia.

I Indonesia har Norge ambassade i Jakarta og konsulater i Denpasar og Medan som dekker henholdsvis Bali og Sumatra.

På Filippinene er det en norsk ambassade i Manila og et konsulat i Cebu.

De to afrikanske landene Kenya og Tanzania er dekket på tilsvarende måte. Norge har ambassader i hovedstedene Nairobi og Dar Es Salaam mens det er konsulater i den kenyanske havnebyen Mombasa og i Arusha i Tanzania.

I Jordan er det bare en ambassade i hovedstaden Amman mens det i Marokko er tre konsulater i tillegg til ambassaden i Rabat.

Konsulatene ligger i Agadir, Tanger og Casablanca, det siste er generalkonsulat og har norsk bemanning.

Det Norge har til felles med flere muslimske land er oljeindustrien. Norsk nærvær har vært ønsket av myndighetene i disse landene der det også gjennomføres felles utbyggingsprosjekter.

Det betyr ikke at befolkningen som helhet er like begeistret.

I Nigeria som er ett av de urolige oljelandene, har Norge ambassade i hovedstaden Lagos. Det samme har vi i Irans hovedstad Teheran.

I Jemen har vi ingen representasjon mens det i Pakistan er en stor ambassade med norsk bemanning i Islamabad og et generalkonsulat i Karachi. Den sterke representasjonen i Pakistan skyldes det store innslaget av pakistanere i Norge.

Norsk næringsliv har gjennom mange år hatt en rekke stasjoner i muslimske land. Utgangspunktet har vært ingeniør- og byggevirksomhet knyttet til damanlegg, elektrisk kraft, bruer og tunneler.

Også maritim virksomhet har lagt grunnlag for et betydelig norsk nærvær som f.eks. Jotun fabrikker der skipsmaling var det man startet med.

I de to siste tiårene har så norsk oljevirksomhet i høy grad trukket Norge inn i et samarbeid med oljeproduserende land med en stor muslimsk befolkning.

OLJE: Det Norge har til felles med flere muslimske land er oljeindustrien. Norsk nærvær har vært ønsket av myndighetene i disse landene der det også gjennomføres felles utbyggingsprosjekter. Ahwas, Iran. Utenfor byen Ahwas, som ligger syd-Øst i Iran mot grensen til Irak, er Norsk Hydro med på et gass-prosjekt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media