De nye i EU ga blaffen

Bare 28 prosent av velgerne i EUs ti nye medlemsland tok bryet med å stemme i valget til EU-parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Med en valgdeltakelse på i gjennomsnitt 44 prosent er EUs demokratiske underskudd ikke blitt mindre etter gårsdagens valg.

En håndfull EU-motstandere og mange nasjonalister ble i går valgt inn i EU-parlamentet. Av 350 millioner velgere stemte mindre enn halvparten.

En broket forsamling av eksentrikere og nasjonale kjendiser er blant de 732 medlemmene i det nye EU-parlamentet. Men de aller fleste er seriøse politikere, som får stor innflytelse over lovgiving i det framtidige Europa.

Et protestvalg

Valget var i stor grad et protestvalg mot sittende regjeringer. I Tyskland fikk det regjerende SPD rundt 21 prosent av stemmene. De tyske sosialdemokratene har ikke gjort et dårligere valg siden andre verdenskrig.

I Frankrike fikk Jacques Chiracs konservative parti drøye 16 prosent. I Polen, det største av de ti nye medlemslandene, brukte de fleste søndagen til piknik. Bare 5,8 prosent av velgerne hadde stemt etter at valglokalene hadde vært åpne i fire timer.

Den største gruppa av erklærte EU-motstandere ble valgt inn i Storbritannia, der UKIP, det britiske uavhengighetspartiet fikk i underkant av 20 prosent av stemmene. Valget er enda en advarsel til statsminister Tony Blair, for Labour ble bare så vidt større enn de erklærte EU-motstanderne.

Blairs dårlige trøst

Blairs eneste trøst er at Michael Howard og hans konservative parti også gjorde et elendig EU-valg, og lå an til å få om lag 22 prosent av stemmene.

Det største politiske jordskjelvet kom i Latvia, der et nasjonalistisk og russerfiendtlig parti oppnådde 30 prosent.

Sentrum-høyre partiene forblir den største gruppa i EU-parlamentet. Alliansen av kristeligdemokrater og konservative partier lå i natt an til å vinne mellom 247 og 277 av de 732 plassene i EU-parlamentet.

I Sverige fikk Junilisten til EU-motstanderne rundt 14 prosent av stemmene, mens de danske sosialdemokratene nesten fordoblet sin oppslutning, til 32,8 prosent av stemmene som gir dem fem av landets 14 mandater.

DRO PÅ STRANDA: Mange av EUs velgere valgte badeliv i stedet for å stemme i går. Dette bildet er fra Saint-Malo i det vestlige Frankrike.