De nye naboene

Her er bildet ingen ville trodd var mulig: Israelske soldater og medlemmer av Hizbollah-militsen bare noen meter fra hverandre, på grensa mellom Israel og Libanon. Slik er den nye hverdagen i området, etter israelernes plutselige tilbaketrekning fra Sør-Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Good Fence («Det gode gjerdet») het grenseposten ved landsbyen Metulla under den israelske okkupasjonen av Sør-Libanon. Da kunne libanesere som samarbeidet med israelerne krysse grensa mellom de to landene, de aller heldigste for å jobbe i Det hellige land. Nå står israelernes fiende gjennom mange år - den sjiamuslimske Hizbollah-militsen - på den andre sida av grensa. Grenseporten er stengt.

Rolig i går

Men situasjonen og stemningen langs grensa var overraskende rolig og gemyttlig i går. En AP-journalist ga følgende beskrivelse: «En bil passerte på den israelske sida. Sjåføren vinket, og geriljasoldater vinket tilbake. To væpnede geriljasoldater kastet to vannmeloner som traff et israelsk militærkjøretøy. En Hizbollah-soldat kastet en grapefrukt til journalister på den israelske sida. Da en journalist spurte geriljasoldatene hvor Katusja-rakettene deres var, begynte de å le.» Landsbyen Metulla ligger helt opp mot grensa, det samme gjør kibbutzen Misgav Am, litt lenger vest. I 1980 angrep palestinske geriljasoldater fra Sør-Libanon en barnehage i Misgav Am. Frykten for ny infiltrasjon og nye Hizbollah-angrep er stor blant lokalbefolkningen i Nord-Israel. Grensa er godt bevoktet med minefelt og elektroniske gjerder. Soldater med nattkikkerter og annet avansert utstyr skal også gjøre det vanskelig for potensielle infiltratører. Hizbollah vet også at israelerne vil slå hardt tilbake om de infiltrerer eller skyter Katusja-raketter inn i Israel.

Slutt for SLA

Mens flere hundre soldater fra den israelsk-allierte SLA-militsen sammen med sine familier har flyktet til Israel de siste dagene, sitter et ukjent antall av deres tidligere soldatkolleger arrestert i Libanon. SLA har i praksis opphørt å eksistere.

I går gikk geriljasoldater til angrep på privatboligen til den flyktede SLA-lederen Antoine Lahd i byen Marjayoun. De ødela en TV og kjøkkenutstyr før de rev familiebildene hans i stykker. Fra et av byens torg ble statuen av SLAs grunnlegger, den en gang så kjente og beryktede major Saad Haddad, revet ned.

Sporene etter israelerne og deres libanesiske samarbeidspartnere er i ferd med å viskes ut, bare et drøyt døgn etter den plutselige tilbaketrekningen.

PÅ KLOSS HOLD: På grensa mellom Israel og Libanon ser israelske soldater og medlemmer av Hizbollah hverandre i hvitøyet. Foreløpig er det rolig.