De nye politibilene vil lyse opp nattemørket

Nå blir politiets biler kledd i fluoriserende farger.

NY BEKLDNING: Slik vil de nye politibilene mest sannsynlig se ut fra 1. januar 2012. Fotoskisse: Gazette/Politidirektoratet.
NY BEKLDNING: Slik vil de nye politibilene mest sannsynlig se ut fra 1. januar 2012. Fotoskisse: Gazette/Politidirektoratet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske politibiler skal bli mer synlige i trafikken. For å bli det er det lansert et forslag om å skifte fargene på politiets biler og motorsykler fra rødt, hvitt og blått til hvitt, gult og svart, melder politiforum. Snart ruller de første fargerike bilene med den nye dekoren ut i Oslos gater og i UP i et pilotprosjekt.

Selvlysende farger De nye fargene er fluoriserende, noe som vil gi bedre synlighet døgnet rundt.

- Grunnen til at den nye designen vil bestå av fluoriserende og reflekterende dekor, er for at politiet skal synes bedre ved utrykning, i tillegg til at det vil øke sikkerheten både for politiet selv, men også for andre trafikanter, sier politiinspektør Jan Guttormsem i Politidirektoratet.

Guttormsen sier at årsaken til det nye designet er for at politet skal synes bedre, og han husker selv at politiet var usikre på om bilene var synlige nok da det ble lansert ny bekledning med de hvite, røde og blåe fargene i 1986.

Prøveprosjekt I første omgang skal den nye designen fra designfirmaet Gazette påføres seks nye politibiler der fire av de skal deles ut til Oslo-politiet og og to til UP-tjenesten, i et prøveprosjekt. Til høsten vil prosjektet bli evaluert, men det er sannsynlig å tro at den nye dekoren vil bekle alle de norske politibilene fra og med 1. januar 2012.

Pilotprosjektet skal blant annet vurdere om de gule refleksene på panseret kan virke reflekterende fra blålysene eller ei. Landets politibilflåte er i dag på cirka 2000 biler, omtrent 1500 av dem er uniformerte.

Også våpenskjoldet vil forsvinne fra bilens dører. Politiinspektør Guttormsen kan fortelle at det aldri har vært en spesiell grunn til å ha våpenskjoldet på dørene, og at det derfor ikke er med i den nye bekledningen.

Forberedt på klager Selv om politiet er fornøyd med designet fra firmaet Gazette, er de forberedt på publikums reaksjoner.

LYSER I MØRKET: Politets nye motorsykler vil lyse opp nattemørket. Fotoskisse: Gazette/Politidirektoratet.
LYSER I MØRKET: Politets nye motorsykler vil lyse opp nattemørket. Fotoskisse: Gazette/Politidirektoratet. Vis mer

- Vi er forberedt på at det kommer til å være mange som ikke mener den nye dekoren vil være spesielt pen, men det er heller ikke vesentlig. Det viktigste for oss er å bli sett og å være synlige i trafikken, sier Guttormsen, som kan innrømme at det likevel kan ta litt tid å bli vant med de nye selvlysende politibilene, også for han.

 

GAMMEL BEKLEDNING: Den norske politibilen slik vi har kjent den siden 1987 med hvite, røde og blåe farger. Nå blir de byttet ut. Foto: Morten Holm / Scanpix
GAMMEL BEKLEDNING: Den norske politibilen slik vi har kjent den siden 1987 med hvite, røde og blåe farger. Nå blir de byttet ut. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer