SKAL UNDERSØKES PÅ NYTT: Terrorsiktede Anders Behring Breivik, her fra sist fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL UNDERSØKES PÅ NYTT: Terrorsiktede Anders Behring Breivik, her fra sist fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

De nye psykiatrisk sakkyndige konkluderer oftere med «tilregnelig»

Skal undersøke Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to nye rettspsykiaterne som skal undersøke terrorsiktede Anders Behring Breivik, konkluderer dobbelt så ofte med «tilregnelig» som de to første.

Det viser en gjennomgang som VG har gjort av 60 rettspsykiatriske erklæringer fra de fire sakkyndige.

I 88 prosent av sakene har rettspsykiater Terje Tørrissen konkludert med at den tiltalte var tilregnelig, mens Agnar Aspaas har gjort det samme i 86 prosent av sakene. De to ble 13. januar oppnevnt som nye sakkyndige i saken. De forrige sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, har i 41 prosent av sakene kommet til en «tilregnelig»-konklusjon.

Totalt blir 75-80 prosent av alle tiltalte som observeres, funnet tilregnelige, ifølge den rettsmedisinske kommisjon.

Agnar Aspaas mener forskjellene skyldes tilfeldigheter.

- Prosenttallet sier lite om hva vi konkluderer med i neste sak, og det sier lite om hvor «strenge» vi er. Sakene er veldig forskjellige, men det er færre som er utilregnelige enn tilregnelige, sier han til VG.

- Det er vanskelig å sammenligne sakene. Det kan rett og slett være at Sørheim og Husby har fått flere som har vært virkelig syke, og så har jeg fått flere med rusproblematikk, sier Terje Tørrissen.

Verken Synne Sørheim eller Torgeir Husby - som konkluderte med at Breivik er utilregnelig - har besvart VGs henvendelser om saken.

(NTB)