De nye røverstatene

De virkelige røverstatene ligger ikke foran USAs «frigjøringsarmeer». De virkelige røverne er landene USA allerede har feid over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fire måneder etter

krigens slutt i Irak og snart to år etter Talibans fall i Afghanistan har de kritiske spørsmålene begynt å bli nærgående for president George W. Bush. I en serie taler har Bush og hans toppfolk derfor hentet fram sitt mest svulstige vokabular om frihetens armeer på marsj, om den store sivilisatoriske misjon og om USA som bolverk mot ondskapen. Men Bushs standardavslutning på sine terrortaler - «We will prevail - vi vil seire» - lyder mer og mer som et håp enn som en forsikring. USA er i trøbbel i Irak og Afghanistan, som Washington Post skrev på lederplass 31. juli. Kampanjene koster dyrt både i dollar og soldatliv, og Bush vil ikke klare å oppfylle løftene om fred, framgang og demokrati. I alle fall ikke innen presidentvalget neste år.

Men de virkelig farlige kritikerne er de som stiller spørsmål ved hele grunnlaget for kampanjene. De som spør om ikke Irak og Afghanistan nå utgjør en større og farligere trussel enn før Bushs «frigjøringsarmeer marsjerte inn i Kabul og Bagdad», for å bruke hans egne ord. Pensjonert general Wesley Clark, som ledet krigen i Jugoslavia i 1999, er blant disse. «Presidenten sa Irak var hjørnesteinen i kampen mot terror. På meg virker det som de eneste terroristene vi finner der er de som har kommet for å angripe oss etter at vi kom dit,» sier den tidligere øverstkommanderende i Nato og mulige utfordrer til Bush i presidentvalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer