Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De nye verdensmestrene i shopping

Kineserne danker ut arabiske kongelige og nyrike russere i London.

 BILLIGERE ENN BEIJING:  - Louis Vuitton-butikkene i London er billigere enn hjemme i Beijing, sier en kinsesisk shoppingturist. Foto: LUKE MAGGREGOR, REUTERS/SCANPIX
BILLIGERE ENN BEIJING: - Louis Vuitton-butikkene i London er billigere enn hjemme i Beijing, sier en kinsesisk shoppingturist. Foto: LUKE MAGGREGOR, REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shoppingglade kinesere er i ferd med å danke ut både arabiske kongelige og nyrike russere når det gjelder pengebruk i London.


Kineserne strømmer til Londons luksusbutikker. Tall fra britiske tollrefusjonsselskaper viser at kinesiske turister bruker tre til fire ganger så mye i Londons shoppingdistrikter som for et år siden.


Fra Bond Street, berømt for sine juvel- og designerbutikker, viser trenden at kinesere er i ferd med å utkonkurrere storkjøperne fra Gulf-statene, Russland, USA og Nigeria.

- Vi er på jakt etter gode kvalitetsmerker, forteller 28 år gammel Lillian Wang, bankansatt fra Beijing som nå er på full fart nedover Oxford Street.


Billigere enn i Beijing

- Jeg er ikke så gal som mange andre, som kjøper et dusin Louis Vuitton-vesker, men jeg er sikker på at de er mye billigere her enn i Beijing, sier hun.

Takket være en stimuleringspakke på 858 milliarder dollar og rekordhøye utlån av Kinas statlige banker, når landet trolig regjeringens mål om en vekst på åtte prosent i år.

Kina er dermed det landet med størst økonomisk vekst blant verdens storøkonomier.

- Inntektsveksten - spesielt på toppen - har forblitt høy i Kina, sier Linda Yueh, økonom ved universitetet i Oxford.

Det svake britiske pundet er derfor svært attraktivt for den kinesiske kjøper, legger hun til.


Opp 164 prosent

Om salget til kineserne har økt med 164 prosent i årets første sju måneder, har salget til andre tradisjonelt kjøpesterke grupper falt.

Russerne har hittil i år brukt 27 prosent mindre enn året før. Russerne legger fortsatt igjen mer penger enn kineserne, 1.295 pund i gjennomsnitt mot kinesernes 972 pund.

Men antallet russere har gått ned.

Milliardær-trøbbel

Som følge av finanskrisen har antallet milliardærer i Russland skrumpet inn med rundt to-tredeler. Etter at den russiske dissidenten Aleksandr Litvinenko ble drept i 2006 på et hotell i London, har også flere russiske krøsuser gitt uttrykk for at de ikke våger seg dit av sikkerhetshensyn.

Det er også færre besøkende fra de rike arabiske landene å se i Londons gater. Men noen svikter ikke tradisjonene.

- Jeg må bare komme hit hvert år. Vi kuwaitere bare elsker denne byen, sier journalist Muhammed Khaled, som drikker kaffe på Edgware Road, midt i strøket for Londons beste butikker.

Turistsvikt

Men selv om enkelte butikker gleder seg over den nye bølgen av rike, kinesere, bidrar disse turistene lite til veksten i den nedkjølte britiske økonomien. Britene har lidd under nedgangstider siden siste kvartal i 2008.

- Enkelte butikker vil merke den økte turisttrafikken, det samme vil detaljsalget i London gjøre. Men for landets økonomi som helhet utgjør den økte kjøpelysten lite, mener Richard Persk fra markedsundersøkelsesgruppa Mintel. (NTB-Reuters).

 HAR OVERTATT:  Kinesiske shoppere danker ut russiske milliardærer og arabiske kongelige i Londons luksusbutikker. Foto: LUKE MACGREGOR, REUTERS/SCANPIX.
HAR OVERTATT: Kinesiske shoppere danker ut russiske milliardærer og arabiske kongelige i Londons luksusbutikker. Foto: LUKE MACGREGOR, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling