Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De omkomne dykkerne ligger på 130 meters dyp i grotta

To dykkere omkom, mens tre slapp unna med skrekken etter en dykkerulykke i en grotte i Plurdalen i Mo i Rana fredag. De omkomne ligger på rundt 130 meters dyp.

HER GIKK DE NED: To dykkere er omkommet og tre skadd etter dykking i Pluragrotta i Mo i Rana. Det er norges største vannfylte grottesystem. Dykkerne gikk ned igjennom dette hullet i isen for å ta seg ned i grotta. Foto: Kenneth Solfjeld
HER GIKK DE NED: To dykkere er omkommet og tre skadd etter dykking i Pluragrotta i Mo i Rana. Det er norges største vannfylte grottesystem. Dykkerne gikk ned igjennom dette hullet i isen for å ta seg ned i grotta. Foto: Kenneth Solfjeld Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt. De tre overlevende er sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Dykkerne skal ifølge politiet være i relativt god form, men en av dem skal ha lettere symptomer på dykkersyke.

Dykkernes identitet er ikke klar, men alle fem skal ifølge politiet være finske statsborgere og den finske ambassaden i Oslo er derfor informert.

- Politiet jobber nå for å få hentet ut de omkomne, men det er en krevende operasjon som vil ta tid. Politiet knytter nå til seg nødvendig fagkompetanse for å kunne foreta en sikker aksjon, sier Elnæs.

Behandles i trykktank Politiet fikk inn melding om ulykken like etter midnatt natt til fredag. De tre dykkerne som overlevde fikk behandling i trykktanken ved UNN.

- De har det bra etter forholdene og er uten alvorlige skader, sier pressevakt Marit Einefjord til NTB. Hun kan ikke si hvor lenge de tre mennene vil bli værende på sykehuset.

UNN har en av landets tre trykktanker beregnet på øyeblikkelig hjelp. Den er en del av beredskapen i nord og brukes blant annet ved akutte tilfeller av dykkersyke og kullosforgiftning, melder NRK.

Det er nå nedlagt dykkerforbud og ferdselsforbud i grottene. Det er også vakthold på stedet. Den underjordiske grotta er 2.600 meter lang, over hundre meter dyp og regnes som Nord-Europas lengste, skriver VG.

Dødsulykke også i 2006 Helgeland politidistrikt hadde i 2006 en tilsvarende hendelse da en mann fra Grimstad sammen med en kamerat prøvde å sette dykkerrekord. Han omkom da han fikk problemer på 75 meters dyp.

- Da ble den omkomne hentet ut fra om lag 90 meters dybde. Vi måtte den gang hente inn dykkerekspertise fra både Tyskland og Skottland, også med bistand fra England. Det er viktig for oss at operasjonen gjennomføres sikkert. Selve operasjonen vil derfor ta tid, opplyser politiinspektør Elnæs.

Politiet har igangsatt full etterforskning etter ulykken, og teknikere er nå på stedet og sikrer utstyret som dykkerne benyttet.

- Taktiske etterforskere avhører de skadde, samt andre aktuelle vitner, som har eller kan ha informasjon. Det vil bli brakt inn fagkyndig kompetanse i forbindelse med etterforskningen etter hvert, sier hun.

Tenker sikkerhet Leder Morten Dyrstad i Norsk Grotterdykkerforbund har mottatt nyhetene om ulykken med sorg.

- Vi vet foreløpig ikke hva som har skjedd, men tankene går umiddelbart til de etterlatte, sier Dyrstad til NTB.

Han har selv vært i grotteområdet i Plurdalen flere ganger.

- Det er et flott system som inviterer til dykking på både amatørnivå og det mer tekniske. Gruvedykking er en verdensomspennende sport som legger stor vekt på sikkerhet. Det er en trygg aktivitet så lenge man følger sikkerhetsreglene, sier han.

(NTB)

UKJENT DYP: Pluragrotta er den dypeste grotta i Nord-Europa, og er et mål for dykkerentusiaster fra mange land. Nylig har blant annet finske dykkere forsøkt å finne nye forbindelser i den antatte bunnen av grotta. Bildet er fra et dykk i 2010. Foto: Øystein Røimål
UKJENT DYP: Pluragrotta er den dypeste grotta i Nord-Europa, og er et mål for dykkerentusiaster fra mange land. Nylig har blant annet finske dykkere forsøkt å finne nye forbindelser i den antatte bunnen av grotta. Bildet er fra et dykk i 2010. Foto: Øystein Røimål Vis mer
Hele Norges coronakart