De omkomne ennå ikke brakt i land

De pårørende lever i uvisse om hvem som er døde og hvem som er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ LERWICK (Dagbladet.no): De pårørende til de åtte som er funnet omkommet eller som er savnet, vet fortsatt ikke hvem det er som er funnet døde. Rederiet offentliggjorde i dag lista over de åtte som en savnet-liste.

- Det er en stor uro over dette og det er en påkjenning. Det er også noe vi arbeider aktivt med å kunne få identifisert de som er funnet. Det håper vi kan skje i løpet av kort tid, sier Erhard Hermansen, representant for rederiet Bourbon Offshore, til NTB.

Ikke hentet inn

Ifølge Sunnmørspostens nettavis er årsaken til at de døde ennå ikke er identifisert, at de tre ennå ikke er brakt til land. De skal fortsatt befinne seg på riggen eller på en av båtene som deltok i leteaksjonen, etter at de sammen med de sju overlevende ble tatt opp av vannet torsdag kveld.

Rederirepresentant Erhard Hermansen bekrefter dette overfor Dagbladet.no.

- Det er en av grunnene, ja. Mer informasjon om dette vil komme seinere, sier han.

Redningssentralen på Sola kjenner til at de døde ikke er hentet i land.

- I dette tilfellet har ulykken skjedd i farvann utenfor vårt ansvarsområde. Vi har ikke myndighet eller ansvar for å bringe likene tilbake. Det er UD eller Kripos som må ordne dette, sier redningsleder Terje Langås til Dagbladet.no.

 - FRUSTRASJON: De pårørende vet ikke hvem som er funnet døde, og hvem som fortsatt er savnet. Foto: SCANPIX
- FRUSTRASJON: De pårørende vet ikke hvem som er funnet døde, og hvem som fortsatt er savnet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hva med britene?

- De også. Et annet problem har vært dårlig vær, og helikopterkapasiteten, sier Langås.

- Ikke UD

Fungerende pressetalsmann i UD, Frode Andersen, sier det er et komplisert arbeid å få de omkomne hjem til Norge.

- Så lenge de døde ligger på et fartøy under et flagg som ikke er norsk, så er vi avhengig av et nært samarbeid for å få brakt de avdøde til Norge, sier Andersen til Dagbladet.no.

Han sier at alt det formelle nå er gått i orden og at så snart været blir bedre og britene har redningskapasitet vil de omkomne bli sendt hjem.

UD har folk i Lerwick som bistår rederiet og politiet, men UD understreker at det er britiske myndigheter som har ansvaret på selve ulykkesstedet.

Lensmann i Herøy har vært blant de som har ment at identifiseringsarbeidet har tatt for lang tid.

De omkomne ennå ikke brakt i land

- Vi er svært fornøyde med at Norge nå har overtatt ansvaret for de omkomne. Vi vil identifisere dem her så fort vi får orden på flytransport, sa lensmann Per Otto Myklebust til Dagbladet.no tidligere i dag.

Får treffe familien i kveld

De sju overlevende sjømennene fra supplybåten Bourbon Dolphin er nå ferdige med å forklare seg om havariet for politiet, men får ikke reise hjem ennå. De må også forklare seg for rederiets interne granskere og forsikringsselskapet.

- De overlevende er frigitt av politiet, men kommer trolig ikke hjem før i morgen, sier lensmann i Herøy, Per Otto Myklebust i Dagbladet.no.

Familiene deres er nå på vei med fly fra Ålesund Lufthavn Vigra.

- De skal ha en samling og en minnestund i kveld og en i morgen, forteller lensmannen.

Berging starter i morgen

Det hollandske bergingsselskapet Smit regner med at bergingen av Bourbon Dolphin kan starte i morgen.

– Bergingsselskapet vil søndag formiddag ha tre taubåter på plass ved havarerte Bourbon Dolphin, sier koordinator for operasjonen, Reinder Peek, til NTB. 

Representanter for bergingsselskapet har vært på havaristedet i dag.

Sjøforklaringen etter havariet kan starte allerede til uka.

Rederiet har allerede muntlig varslet Sjøfartsdirektøren om at de vil begjære sjøforklaring. Direktør Bjørn Remøy bekrefter overfor NTB at den formelle begjæringen vil bli overlevert Sjøfartsdirektøren mandag. Dersom det passer med timeplanen til Søre Sunnmøre tingrett, kan sjøforklaringen starte allerede i løpet av kommende uke.

BÅTEN: Med buken i været 75 nautiske mil vest for Shetland.