De omkomne minnet med roser

Bergknausen langs riksvei 20 der fire ungdommer mistet livet i en trafikkulykke er dekket av røde og hvite roser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På denne måten markerte om lag 90 russ ulykken som skjedde en drøy mil fra Flisa sentrum i Hedmark. Tre av de omkomne gikk i samme avgangsklasse på Åsnes videregående skole, mens den fjerde omkomne gikk i første klasse ved skolen. I tillegg til de omkomne ble tre russ alvorlig skadd i ulykken.

Én etter én gikk sorgtunge rød- og svartruss fram til stedet der fire av deres medelever mistet livet. Alle la de ned én eller flere roser på ulykkesstedet. Til slutt var den lille bergknausen så å si dekket av blomster. I tillegg ble det tent flere levende lys.

De aller fleste av russen var iført russeuniformer. Ingen sa noe særlig, men ansiktsuttrykkene bar preg av alt annet enn fest og moro. Mange gråt åpenlyst og mange holdt også rundt hverandre. Flere som er i nær familie med de døde og skadde, øvrige pårørende, venner og andre møtte også opp til den lille spontanmarkeringen fredag ettermiddag.

Alvorlig skadd

Én av de tre som ble skadd i ulykken, en 18 år gammel mann, ble fredag ettermiddag overført til Ullevål universitetssykehus i Oslo. Tilstanden hans er ikke lenger livstruende, får NTB opplyst. Skadene blir betegnet som alvorlige, og tilstanden hans var fredag kveld ustabil. 18-åringen har pådratt seg indre skader og bruddskader.

To 18 år gamle menn som pådro seg brannskader i ulykken ble fredag overført til Haukeland sykehus i Bergen. Tilstanden til begge to ble av sykehuset fredag ettermiddag betegnet som alvorlig, men stabil.

Tre omkomne i samme klasse

De fire som omkom i ulykken er Jon-Ola Løvmo Lie (18) fra Arneberg i Åsnes, Karl Even Lynne (17) fra Flisa i Åsnes, Vegard Reinholdt Håndstad (18) fra Arneberg i Åsnes og Rolf Erik Ryen (19) fra Gjesåsen i Åsnes.

Føreren og passasjeren i forsetet, som begge brukte bilbelte, overlevde ulykken. En av de andre passasjerene kom seg ut ved å sparke ut en rute.

Tok fyr

Politiet fikk melding om ulykken klokken 4.42 fredag. Ulykken skjedde på en oversiktlig strekning mellom de to avkjøringene til Våler, like ved Norske Skogs anlegg i Braskereidfoss.

- I en svak høyrekurve kom det ene hjulparet utfor veien og der har hjulene truffet noen steiner. Deretter havnet hele bilen utfor veien og etter cirka 60 meter kolliderte den med en steinblokk. Så langt vi vet tok den nesten umiddelbart fyr, forteller lensmannen.

Bilen, en Chevrolet Van, var allerede utbrent da redningsmannskapene kom til stedet.

Ifølge lensmann Odd Ivar Fengsrud ved Våler lensmannskontor er det ikke mistanke om promillekjøring, men politiet har rutinemessig tatt blodprøve av føreren.

- Sjokk

- Vi følger de prosedyrer som vi skal følge i en slik situasjon, og prøver å holde hodet kaldt. Men det har jo vært et sjokk for oss alle, sier rektor Bjørn Myrvang ved Åsnes videregående skole.

Tidlig fredag morgen ble han varslet om den tragiske russebilulykken.

- Jeg fikk melding fra vakthavende lege klokken 5.30 om at noen elever fra vår skole hadde vært involvert i en bilulykke, og at fire elever sannsynligvis var omkommet, sier Myrvang.

Minnestund

Fredag formiddag ble det avholdt en minnestund på kinoen på Flisa.

- Dette er en ufattelig tragedie. Vi har mistet fire av våre dyrebare ungdommer med livet foran seg og vi håper at vi kan finne styrke og trøst i hverandre, sa en beveget rektor under minnestunden.

Fredag kveld var det en samling i regi av russen ved Åsnes videregående skole på Flisa. På det som skulle vært en ny festkveld søkte mange til skolen for å være sammen i sorgen. Etter et kort møte inne på skolen ble mange stående igjen i skolegården og området rundt.

Lørdag samles flesteparten igjen i Åsnes kirke til minnegudstjeneste etter medelevene som så brått ble revet bort. Kirken ble også holdt åpen fredag kveld, men ved 19-tiden var det ikke mange som hadde benyttet seg av det tilbudet.

(NTB)/i>

<B>BLOMSTER: </B>Russ fra Elverum legger ned blomster på stedet der fire mistet livet og tre ble hardt skadet etter en utforkjøring på Riksvei 20 i Hedmark fredag. Personene som satt i bilen var på veg hjem fra en russefest på Elverum. <BR>Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX