- De oppfatter meg som det sterkeste kortet

Statsminister Erna Solberg (H) sier opposisjonen prøver å dra henne ned. - De kritiserer meg for irrelevante småting, sier hun.

KAMPKLAR: Erna Solberg på Omlidstranda camping. I sommer flyr bergenseren - med god samvittighet - til den andre siden av jordkloden for å være sikret fint vær og deilige badetemperaturer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAMPKLAR: Erna Solberg på Omlidstranda camping. I sommer flyr bergenseren - med god samvittighet - til den andre siden av jordkloden for å være sikret fint vær og deilige badetemperaturer. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Du har vært statsminister i seks år snart, har denne våren vært spesielt slitsom?

- Nei. Når du har sittet nesten seks år som statsminister har du en del resultater, det er mye positivt som skjer i Norge. Det var mer slitsomt i begynnelsen, du står i vanskelige reformer og har ingenting å vise til. Utvidelsen av regjeringen har ført til at man har måtte begynne litt forfra når det gjelder å skape et fellesskap og samarbeid. Det er alltid krevende.

- På målingene ser det ikke ut som velgerne ser disse resultatene?

- Velgerne er utålmodige og ønsker seg mer. Vi må bli flinkere til å selge de positive delene av politikken, ikke bare det som blir dekket av media fordi det er vanskelige saker. Det er litt av det valgkampen handler om.

HJEM: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes inviterte Dagbladet Magasinet inn i hjemmet sitt i Bergen før valget i 2013. «Så upertentlig er det hjemme hos vår kommende statsminister fra det store, borgerlige partiet», skrev Andreas Hompland om det ikoniske bildet fra kjøkkenet. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
HJEM: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes inviterte Dagbladet Magasinet inn i hjemmet sitt i Bergen før valget i 2013. «Så upertentlig er det hjemme hos vår kommende statsminister fra det store, borgerlige partiet», skrev Andreas Hompland om det ikoniske bildet fra kjøkkenet. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Hjemme

- Er statsministerboligen blitt hjemme for deg?

- Nei, det er ikke hjemme. Det er mye folk i den boligen. Du hører folk som kommer og går, det er vakter nede. Du hører alltid folk i huset. Det er ikke mine ting, mitt sted. Men det er fint og effektivt å bo der og hyggelige folk som jobber der.

- Hva savner du mest?

- Det er å ha mine ting. Det er noe formelt over huset.

- Bør folk ha dårlig samvittighet når de flyr?

- Nei. Norge er et land som har en geografi og bosetting som gjør at folk kommer til å fly. Så kommer vi til å få ned utslippene med mer biodiesel - og elfly.

- Dere snakker om å bruke markedskreftene for å få ned utslippene. Er det for mye moralisme fra den andre siden om fly, kjøtt og forbruk?

- De som mener vi ikke skal ha økonomisk vekst kommer ikke til å løse klimaproblemene. Da blir det større konflikter og mindre mulighet for å finne løsningene. Vi har fått ned utslippene de siste åra samtidig som vi har økonomisk vekst. Det viser at det er mulig. Så tenker jeg at vi alle må tenke gjennom fotavtrykket vårt.

Evinnelige bompenger

- Bilistene har fått enorme skattelettelser med deg som statsminister …

- … først og fremst har de fått råd til å kjøpe seg en bedre og tryggere bil, tror jeg.

- Hvorfor tror du likevel folk er forbanna?

- Det er forskjell på det å få en stor skattelette akkurat når du kjøper bilen og det hver dag å oppleve at du blir skattlagt for den aktiviteten du har. Vi er for lite flinke til å fortelle hva vi får til med bompengene. Vi bygger enormt mye vei, kollektiv og jernbane om dagen. Så skjønner jeg at man når et tak. Spesielt for dem som ikke har et alternativ og blir skattlagt veldig mye for reisen til jobb. Vi må huske på at Norge er ulikt, ikke alle kan kjøre kollektivt.

- Bompenger er et symbol på at folk opplever at den typen beskatning - eller medfinansiering - når et tak i hverdagen. Vi har gitt skattelettelser til de som kjøper bil, det tar du litt for gitt, og så er bompengene det som irriterer deg.

- En taxisjåfør fortalte meg at han tror folk rett og slett er lei av å bli forbikjørt av en million-Tesla i kollektivfeltet, mens de selv står i kø. Er det et spørsmål om klasse her?

35 KNOP: Erna Solberg fikk sitte på i politibåt i Tønsberg da hun var på bussturné på Østlandet denne uka. Toppfarten var 35 knop, som tilsvarer 65 km/t. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
35 KNOP: Erna Solberg fikk sitte på i politibåt i Tønsberg da hun var på bussturné på Østlandet denne uka. Toppfarten var 35 knop, som tilsvarer 65 km/t. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sagt, og fått kjeft for, at en del av disse skattelettelsene har det enkelte har kalt en pervers virkning. Den fordelingsmessige effekten ville vi vanligvis ikke akseptert.

Ikke lenger «konebiler»

- For det er jo ofte bil nummer to og tre for folk?

- I starten var det «konebiler», som ikke lenger er politisk korrekt å si. Nå kjøper folk det som førstebil, det er viktig å huske.

- Handler bompengeopprøret like mye om at man endelig har en mulighet til å si fra til politikerne, som hva man betaler i bompenger?

- Det handler om at en stadig mindre gruppe som skal betale for felleskostnadene. Jo flere som har elbil, desto mer må en stadig mindre gruppe finansiere. Det ser man også i bypakkene, som får stadig mindre inntekter.

- Det virker som du har lavere skuldrer enn andre politikere når det gjelder Bompengepartiet, når du sier at det er bra velgerne har mulighet til å si ifra?

- Jo, men samtidig vil jeg argumentere for at helhetspartier er de beste å stemme på, som ikke bare tar hensyn til at man en gang i fireårsperioden skal stemme over en bompengepakke.

- Så du vil heller at folk skal stemme Arbeiderpartiet enn Bompengepartiet?

- Nei, jeg vil heller at de skal stemme Høyre. Alltid.

CAMPING: Når statsministeren kommer på besøk settes campingplassen litt på hodet. Her tas butikken over av «Team Erna» - is til alle. Etterpå ble årets foreløpig beste jordbær servert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
CAMPING: Når statsministeren kommer på besøk settes campingplassen litt på hodet. Her tas butikken over av «Team Erna» - is til alle. Etterpå ble årets foreløpig beste jordbær servert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Driver vi Norge effektivt?

- Du startet halvåret med å reise til India der du tok et oppgjør med Trygve Slagsvold Vedum i Dagbladet og sa at «Senterpartiet driver et bevisst forsøk på å bygge noen forskjeller i Norge som ikke er der». I forrige uke tok Støre et liknende oppgjør med «sin venn Trygve», men Sp bare fortsetter å fosse fram. Hva skjer?

- Det er alltid enklere å argumentere for status quo eller gårsdagens situasjon. Når samfunnet er i stor forandring er det enkelt å treffe ånden som sier «jeg synes dette blir litt mye, jeg vil gjerne at ting går litt saktere». Men vi forandrer Norge fordi Norge er forandret. Folk sender ikke brev lenger, da kan vi ikke ha postombæring hver dag. Da må vi bruke penger på postombæring i stedet for sykehus og skole. Det tror jeg de fleste ser - hvis de tenker seg om - ikke er så lurt.

- Så pleier Senterpartiet denne følelsen av at «dette går for fort for meg». De later som om det er kostnadsfritt å ikke gjøre omstillingene. Men det koster å ikke gjennomføre en politireform som styrker arbeidet mot vold og overgrep.

- Det blir for enkelt for Senterpartiet?

- Ja. Jan Petersen pleide å si at enhver politikk du trenger å forklare er noe herk. Verden er mer komplisert. Det meste i politikken som gjør framtida bedre må faktisk forklares.

- Politireform, helsereform, regionreform, disse reformene som mange i distriktene er sterkt imot og som de ikke ser resultatene av - hva er visjonen her?

- Visjonen er bedre kvalitet i tjenestene til innbyggerne i Norge. Visjonen er å sørge for at uansett hvor du bor i landet, skal du ha tilgang til den samme kvaliteten i tjenestene. Det som skjer i helsevesenet nå er egentlig en oppbygging av kvaliteten i lokalsykehusene. Hvis du blir kreftsyk, uansett hvor du bor i Norge, skal du ikke få halvbra behandling.

- Glemmer vi ofte at vi bor i et veldig langstrakt land med ganske få innbyggere?

- Hadde vi sett på norgeskartet og spurt «driver vi Norge effektivt?», så gjør vi jo ikke det hvis du tenker på antall mennesker. Det er fordi vi tar mange geografiske hensyn. Avstand har betydning.

SE TV: En kvart million velgere har vendt Erna Solberg og regjeringspartiene ryggen de siste ti månedene. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Ap-angrepene

- Arbeiderpartiet har vært ivrige på å angripe deg denne våren, spesielt for KrF-seieren på tvillingabort. Du fikk også kritikk for ikke å være til stede i Stortinget da det ble stemt gjennom. Irriterer det deg?

- Nei. Jeg skjønner hva de gjør. De oppfatter meg som det sterkeste kortet og mener jeg skal mene noe om alt. De har en sånn greie, at jeg skal svare på alt mellom himmel og jord og skriver tåpelige brev til meg. Det er fordi dere skal skrive at Erna Solberg ikke vil svare, og dere går på limpinnen hver gang.

- Det gjør vi ikke.

- Jo da. Jo da! De kritiserer meg for smått og stort og irrelevante småting. det er en måte å dra ned statsministeren. Om det er en strategi, vet jeg ikke, men det preller i alle fall av meg, fleiper Erna Solberg.

- De sier du er en historisk statsminister som har innskrenket abortloven?

- Det er viktig å huske at denne abortloven aldri ble utvidet av et politisk vedtak, det ble gjort som en juridisk vurdering fordi teknologien endret seg. Jeg mener vi må stille oss etiske og moralske spørsmål når teknologien endrer seg.

- Hva betydde det at du personlig er enig i KrFs standpunkt?

- Jeg har tvilt meg til å bli enig i standpunktet knyttet til tvillingabort, som mange andre i Høyre og andre partier. Det å være tvillinger er spesielt, det er min opplevelse. Så er det den skjellsettende opplevelsen av at det var helt tilfeldig at du ikke ble valgt vekk. Det er vanskelig.

- Ser du at endringene du har gjort i abortloven åpner opp loven for andre endringer, som liberaliseringer?

- Vi skal ikke være redde for å diskutere store og viktige spørsmål. Jeg mener helt grunnleggende at disse etiske og moralske spørsmålene i utgangspunktet ikke skal tas av samfunnet, men hver enkelt kvinne må gjøre opp med seg selv. Men vi har faktisk en gradering av rettsvernet for fostre, som også avspeiler seg i hvordan abortloven er laget. Da det ble sagt av Bent i en debatt, reagerte Hadia Tajik og andre, men Jonas sa det samme da han var helseminister. Det er fakta. Sånn er loven.

Ideologien

- Arbeiderpartiet er på målingene nå mindre enn samarbeidspartiene på venstresiden, der vi ser en radikalisering med framveksten av Rødt og veksten til SV. Bekymrer det deg med tanke på EØS og andre store saker der Høyre og Ap er enige?

- Jeg legger til grunn at Ap's grunnlag for å gå inn i regjering er at den skal styre på EØS-avtalen, som Jonas har sagt. Så er det noen utfordringer som kommer til å være et press i Arbeiderpartiet som bekymrer meg. Det blir en radikalisering.

- I Ap-styrte Oslo kastes de private ut av sykehjemmene og det arbeides aktivt mot private barnehager. Er det en type radikalisering?

- Det betyr mindre mangfold. De private har bidratt til alternativer og det offentlige trenger å ha korrektiver. Det er sunt for samfunnet vårt.

- Jernbanereformen er også et sånt eksempel?

- Gjøvikbanen er allerede konkurranseutsatt. Vi har fått bedre kvalitet og hyppigere avganger til lavere kostnader. Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal betale mer penger for å få dårligere kvalitet.

- Da er det ideologisk?

- Da er det ideologisk, ja.