- BORGERLIG SPRIK: - De oppfører seg som om de har vunnet valget alt. Men på meg virker det som om Erna Solberg lenge har båret sprikende staur, sier Lysbakken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- BORGERLIG SPRIK: - De oppfører seg som om de har vunnet valget alt. Men på meg virker det som om Erna Solberg lenge har båret sprikende staur, sier Lysbakken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- De oppfører seg som om de har vunnet valget alt

SV-leder Audun Lysbakken kan ikke skjønne hvordan KrF og Venstre skal kunne delta i et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ham framstår den politiske avstanden som uoverstigelig.

Han peker spesielt på Høyres helsepolitikk og den oppblomstringen av private klinikker som han frykter vil ta de enkleste og mest lønnsomme pasientene og svekke det offentlige helsevesenet.

- Jeg kan ikke se hvordan KrF og Venstre skal kunne samarbeide med høyresiden på et så sentralt område. Også i viktige verdispørsmål er det stor avstand. Den blir større, snarere enn mindre, fram mot valget, sier SV-lederen til NTB.

Selvsikker Slik han ser det, opptrer høyresiden så selvsikkert at de fort kan feilberegne og tape terreng.

- De oppfører seg som om de har vunnet valget alt. Men på meg virker det som om Erna Solberg lenge har båret sprikende staur, sier Lysbakken og viser til Sp-statsminister Per Bortens berømte utsagn fra 1971 om hvordan det var å lede en koalisjonsregjering som begynte å falle fra hverandre.

Lysbakken mener at Høyres helsemodell og privatiseringsplanene for skolen vil gi de mest dramatiske endringene i samfunnet ved en eventuell borgerlig regjering.

Medvind Lysbakken innledet lørdag på fylkesårsmøtet i Oslo SV, det siste i rekken av 19 møter. Han har selv deltatt på mange og reist mye rundt i landet de siste ukene.

- Vi merker en forsiktig medvind, selv om vi fortsatt ser 4-tallet på mange målinger. Snittet i februar var det beste vi har hatt siden august 2011. Alle skjønner alvoret for SV, men det er stor optimisme og tro på at vi skal klare å sikre en ny rødgrønn periode, sier Lysbakken.

Hovedsakene for SV, ved siden av skole og rettferdig fordeling, blir klima og miljø, og da spesielt striden om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Det som skjer i disse havområdene, er et verdivalg, selve testen på om oljeindustrien alltid skal ha forkjørsrett. Det er Norges klimatroverdighet som står på spill, sier Lysbakken.

(NTB)